Лидерите на ЕС се разбраха да отложат „Брекзит“ до 31 октомври, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Новината бе обявена рано тази сутрин на Европейския съвет в Брюксел, който обсъжда искането на британската премиерка Тереза Мей за отсрочка до 30 юни.

След като лидерите на 27-те страни от ЕС са постигнали съгласие, Туск го е предал за одобрение на Мей.

Преди два дни той предложи "гъвкаво" отлагане на "Брекзит", което да е по-дълго, но не повече от година.

„За този период всичко е изцяло в британски ръце. Тя все още може да ратифицира споразумението за напускане, при което отсрочката ще бъде прекратена. Тя може и да преосмисли изцяло стратегията за „Брекзит“. Това може да доведе до промени в политическата декларация, но не и в споразумението. До края на този период Великобритания има възможността да отмени действието на член 50 и да отмени напълно „Брекзит“, каза Туск на пресконференция в 2,15 ч. брюкселско (3,15 ч. българско) време.

Той допълни, че отсрочката е гъвкава според очакванията и по-кратка, отколкото самият той е очаквал. Въпреки това тя е достатъчна, за да бъде намерено възможно най-доброто решение.

„Моля ви, не пропилявайте това време“, призова британците председателят на Европейския съвет.

Същевременно обаче не може да се допусне отсрочката да накърни редовното функциониране на ЕС и неговите институции. Това изрично се казва в приетите тази нощ заключения на Европейския съвет.

Ако Великобритания продължава да бъде член на ЕС на 23-26 май 2019 г. и не е ратифицирала споразумението за напускане до 22 май, тя трябва да проведе избори за Европейски парламент. Ако Лондон не изпълни това задължение, излизането от Съюза ще стане на 1 юни 2019 г. 

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер не пропусна дадемонстрира чувството си за хумор:

"Харесва ми решението, което взехме тази нощ, тъй като крайната дата бе фиксирана на 31 октомври. Аз трябва да напусна поста си на 1 ноември. Затова много се надявам тогава да нямаме заседание през нощта, защото иначе трябва да си тръгна в полунощ."

Същевременно висши представители на Брюксел съобщиха пред Ройтерс, че се обсъжда удължаване на мандата на сегашната Еврокомисия, ако „Брекзит“ получи по-дълга отсрочка. Това е поредният знак, че забавянето на „Брекзит“ може да разстрои функционирането на Съюза, отбелязва агенцията.

Мандатът на комисията, оглавявана от Жан-Клод Юнкер, изтича през октомври. Новият Европарламент ще бъде избран между 23 и 26 май.

Ако Великобритания не излезе от ЕС до изборите, тя трябва да ги проведе. И това може да промени баланса на силите. Засега прогнозите сочат победа на десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП). Което означава, че тя ще остане първата политическа сила в ЕП.

Британско участие в изборите може да доведе до силно представяне на евроскептиците. Но е възможно също така и лейбъристите от Обединеното кралство да донесат успех на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Оглавяваната от Сергей Станишев левица е втората сила в Европарламента.

Всичко това ще доведе до голяма несигурност за следващата Еврокомисия, която трябва да бъде избрана от евродепутатите. Те пък ще бъдат избрани след месец и половина. И именно по тази причина висши представители на ЕС обсъждат удължаване на мандата на комисията „Юнкер“.

Съобщенията идват в момент, в кйто в Брюксел се провежда извънреден Европейски съвет, посветен на „Брекзит“. Лидерите на страните от ЕС обсъждат искането на британската премиерка Тереза Мей за нова отсрочка до 30 юни.

Какво искат лидерите на 27-те от Мей

Тереза Мей е казала на останалите лидери от ЕС, че е готова да приеме по-дълга отсрочка на „Брекзит“, ако тя може да бъде съкратена при готовност на Великобритания да напусне Съюза.

Тя говорила с колегите си малко повече от час, преди да напусне залата и да ги остави да вземат решение.Този път Мей се е представила по-убедително, но в изказването й пак липсвала достатъчно конкретика.

„Лидерите имат много въпроси“, заявиха източниците на Ройтерс.

В заключителния документ на срещата се казва, че в случай на нова отсрочка 27-те страни членки и Еврокомисията ще продължат да се срещат без Великобритания на всички равнища и да обсъждат въпроси, отнасящи се до ситуацията след „Брекзит“.

Като условие за отлагането лидерите на ЕС искат от Лондон да се ангажира, че няма да прави спънки в работата на Съюза, най-вече при участие в процеса на вземане на решения.

Как Меркел стопила леда между ЕС и Мей

Ангела Меркел покава на Тереза Мей фотомонтажа на таблета си.

Германската канцлерка Ангела Меркел е стопила леда между ЕС и Тереза Мей на срещата тази нощ, споделиха очевидци, цитирани от Ройтерс.

Докато британската премиерка събрала сили да убеждава колегите си да й дадат по-голяма отсрочка за „Брекзит“, Меркел сновяла с таблет в ръка. На него имало фотомонтаж, показващ как Меркел и Мей говорят пред парламентите на своите страни часове преди срещата в Брюксел. И двете дами са облечени с почти идентични костюми. Те бяха с тях и в Брюксел.

И Мей, и Меркел избухнали в смях. Разсмял се и Доналд Туск, след което започнали разговорите.