Британският премиер Тереза Мей получи още шест месеца да финализира излизането на Великобритания от Европейския съюз, след като официално бе поискала удължаване на срока до 30 юни. Германският канцлер и някои други лидери бяха готови да предложат и по-дълго отлагане. Френският президент Еманюел Макрон обаче изигра ролята на "лошото ченге" и беше против удължаване с повече от година, настоявайки Великобритания да обясни какво възнамерява да направи с даденото й допълнително време, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс" след вчерашната извънредна европейска среща на върха в Брюксел, посветена на "Брекзит".

Франция каза също, че страните от ЕС трябва да следят през месеците, отпуснати на британците, Обединеното кралство да не пречи на дългосрочните планове на Съюза, включително на избора на следващия председател на Европейската комисия и дългосрочно планиране на бюджета.

Вчерашната среща беше вторият случай за по-малко от месец, когато лидерите от ЕС трябваше да вземат решение за отлагане на "Брекзит".

"Продължавам да чакам Годо. Миналия път не дойде, този път отново не успя", каза премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, цитиран от вестника.

Тереза Мей се споразумя за отлагане на "Брекзит" до края на октомври, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди Великобритания да не губи това време, пише в. "Гардиън". Великобритания ще остане страна членка до 31 октомври с опция да напусне по-рано, ако Мей успее да осигури подкрепа за сделката за "Брекзит" в Камарата на общините.

Маратонските дебати между европейските лидери приключиха с предложение към министър-председателката за по-дълга отсрочка от тази, която тя искаше, създавайки обаче нова критична точка през есента, върху която да се фокусират умовете в Уестминстър (парламента), посочва всекидневникът.

След срещата Тереза Мей многократно избягна въпросите за бъдещето си като премиер, след като преди това беше казала, че няма да приеме удължаване след 30 юни. Тя само подчерта, че страната й все още може да напусне на 22 май и да не участва в изборите за Европейски парламент, ако британските депутати одобрят сделката за "Брекзит", допълва "Гардиън".

"Брекзит", около който се родиха куп любопитни изрази, предложи вчера на журналистите още един: "Хелоуински Брекзит". След като отначало беше насрочен за 29 март, а после за 12 април, новата крайна дата за "Брекзит" сега е 31 октомври, когато англосаксонският свят отбелязва деня на Вси светии, по традиция съпътстван с тикви и вещици, пише френският в. "Монд". Държавните и правителствените глави излязоха от преговорите с типично европейски компромис - срязаха тиквата на две, допълва той.

По-малко от 48 часа преди планираното напускане на Великобритания ЕС удължи крайния срок до края на октомври, предотвратявайки унищожителен рязък развод, без обаче да реши нито един от въпросите, довели британската политика до хаос, лошо функциониране и взаимни обвинения, пише в. "Ню Йорк таймс". В поредната тежка нощ за британския премиер Тереза Мей европейските лидери отхвърлиха предложението й за отлагане на "Брекзит" до 30 юни, стигайки до заключението, че този кратък срок е нереалистичен. Въпреки че силното напрежение от последните седмици сега може би ще отслабне, пътят напред пак прилича на минно поле, осеяно с взривоопасни проблеми като възможен опит за сваляне на Мей, общи избори и втори референдум за "Брекзит" или някаква комбинация от трите. Най-непосредствена е вероятността Мей да бъде приканена да подаде оставка и потенциалните й приемници вече се подготвят за този вариант и рекламират достойнствата си, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.