Полицията арестува основателя на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асанж, когото САЩ издирват за издаване на техни държавни тайни в интернет, съобщиха световните медии, цитирани от БТА. Той се укриваше седем години в посолството на Еквадор в Лондон.

Полицията е влязла тази сутрин в дипломатическата мисия и го е извела. Той е бил обвинен, че "не се е предал на съда след заповед от 2012 година", съобщиха източници от полицията.

47-годишният Асанж бе арестуван, след като Еквадор реши повече да не му предоставя право на убежище, обяви днес президентът Ленин Морено. Британската полиция е била поканена в сградата на посолството от еквадорския посланик в Лондон.

"В Обединеното кралство никой не е над законите", заяви пред депутатите в парламента британската министър-председателка Тереза Мей по повод ареста.

Съединените щати са повдигнали обвинения в "информационно пиратство" на шефа на "Уикилийкс", предадоха световните агенции, позовавайки се на комюнике на министерството на правосъдието. 
Според американската прокуратура Асанж е заговорничил заедно с Челси Манинг, бивш анализатор от военното разузнаване на САЩ, за да проникнат в компютърни мрежи и да получат достъп до класифицирана информация.
Ако бъде признат за виновен, Асанж може да бъде осъден на до пет години затвор.

Отношенията му с еквадорските власти се влошиха, след като те го обвиниха, че е разпространил информация за личния живот на президента Морено. По-рано Морено обвини основателя на Уикилийкс, че нарушава условията за предоставянето на убежище.

Морено посочи, че е поискал от Великобритания гаранции, че Асанж няма да бъде екстрадиран в страна, където може да бъде подлаган на мъчения или да му бъде издадена смъртна присъда. По думите на еквадорския президент Великобритания е гарантирала, че няма да екстрадира Асанж в такава страна.

Морено изтъкна и че еквадорските власти самостоятелно са взели решението за отмяна на правото на убежище на  Асанж, предаде Франс прес. По-късно те съобщиха, че са му отнели еквадорското гражданство.

 
Австралия заяви, че се надява Асанж, който е и неин гражданин да бъде третиран безпристрастно от Великобритания след ареста му, предаде Франс прес.
 
"Консулски служители ще поискат да посетят Асанж на мястото, където е задържан", заяви външната министърка Марис Пейн.
 
Той е беше закаран в централния полицейски участък на столицата, който напусна по-късно с белезници и беше откаран с полицейски микробус в Уестминстърския съд, предаде Ройтерс. 
 
Основателят на "Уикилийкс" се укри през 2012 г. в еквадорското посолство, за да избегне екстрадиране в Швеция, където бе обвинен в сексуално посегателство. По-късно обвиненията отпаднаха, но пък в САЩ му бяха повдигнати нови обвинения заради изтичането на секретна информация в неговия сайт. Затова Асанж продължи да се крие в дипломатическото представителство.

"Мога да потвърдя арестуването на Асанж. Той е в полицията", написа в туитър вътрешният министър на Великобритания Саджид Джавид.

И допълни:

"Искам да благодаря на еквадорските власти, както и на полицията за техните професионални действия. Никой не е над закона."

 

 
Докладчикът на ООН за извънсъдебните и произволни екзекуции Аниес Каламар каза, че експулсирайки Асандж от посолството си в Лондон, Еквадор го излага на реален риск от сериозни нарушения на неговите фундаментални права, предаде Франс прес.
Специалният докладчик на ООН за спазване правото на личен живот Джо Канатачи, който трябваше да се срещне с Асандж на 25 април, каза, че няма намерение да анулира посещението си и предвижда да го посети и да говори с него в полицейския участък или на всяко друго място, на което той би могъл да е задържан във Великобритания.
Международната организация "Репортери без граници" заяви, че задържането на Джулиан Асанж е опасен прецедент за работата на журналистите, предаде ТАСС, като се позова на изявление в Туитър на генералния секретар на организацията Кристоф Делоар.
 
"Изборът на Асанж за мишена заради това, че той предоставяше на журналистите информацията на "Уикилийкс", представляваща информация от обществен интерес, е наказателна мярка. Тя създава опасен прецедент за журналистите и техните източници", заяви Делоар.
 
Има сериозен риск Джулиан Асанж да бъде предаден на властите на САЩ, заяви адвокатът на Асанж Пер Самуелсон.
 
"Аз, разбира се, мисля, че извършеното е абсолютно недопустимо. Виждаме много ясни признаци за това, че американците искат да осъдят или вече са осъдили Асанж. Ще видим дали безпокойството му е било оправдано или е плод на преувеличения", каза Самуелсон.
 
Според Европейската комисия арестът на Джулиан Асанж в Лондон е съдебно дело и тя няма намерение да се меси в него, заяви на брифинг днес говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.
 
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази надеждата на Москва правата на Джулиан Асанж да не бъдат нарушавани, предаде Ройтерс.
 
"Ръката на "демокрацията" души свободата", написа във Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова във връзка с ареста на Асанж, предаде Франс прес.
 
Руските лидери неведнъж са изразявали симпатиите си към основателя на "Уикилийкс".