След 7 години укриване в посолството на Еквадор в Лондон, основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж бе арестуван и закаран в полицията в столицата на Великобритания. Основанията за ареста са неявяване пред съда след заповед от 2012 година. Асан бе обвинен за сексуално посегателство в Швеция, което бе свалено, както и в САЩ за публикуване на секретна информация.

Кой е той?

Джулиан Пол Асанж е роден на 3 юли 1971 г. в Таунсвил, Куинсленд, Австралия. Майка му - Кристин Ан е художник, а баща му Джон Шиптън е строител. Родителите са се разделили преди неговото раждане. Той носи името на първия официален съпруг на майката, Ричард Брет Асанж, директор на гастролиращ театър. Детството и юношеството Джулиан Асанж преминава в постоянно пътуване. По-късно той пише в биографията си, че е сменил 37 училища и шест университета (включително Университета в Централен Куинсланд и Университета в Мелбърн). Асанж никога не е завършил висше учебно заведение.

На 16-годишна възраст започва да се интересува от програмиране и почти веднага започва да се занимава с хакерство под прякора "Mendax" (от оксиморона на древния римски поет Хорас Splendide Mendax, което означава "благороден лъжец" или "великолепен измамник"). Скоро заедно с приятелите си създава хакерската "Международни саботьори". Асанж бил заподозрян в престъпления като проникване в базите данни на Министерството на отбраната и други отдели на САЩ. На него приписват инцидента, свързан с хакването на компютърната мрежа на НАСА през есента на 1989 година. Тогава, преди кацането на совалката „Атлантис“, думите WANK (Червеи (хакери – бел. ред) срещу ядрените убийци) се появиха на екраните в центъра за управление на полета. През 1991 г. е започнало разследване срещу Асанж по подозрение за хакване в сървъра на канадската телекомуникационна компания Nortel Networks. По това време той преживява тежка депресия. Разследването на случая е продължило няколко години. През 1996 г. той се признава за виновен по повечето от 31-те обвинения, но е осъден само на глоба от 2100 канадски долара (около 1300 долара), тъй като съдът не е установил в действията му престъпно намерение или преследване на користни цели.

Впоследствие работи като консултант по компютърна сигурност, сменя няколко професии в областта на информационните технологии (по-специално работи като администратор в една от първите австралийски хостинг компании Suburbia). През 1998 г. той е съосновател на австралийската компания Earthmen Technology, която разработва технологии за откриване пробиви в компютърни мрежи.

През 2006 г., заедно с група съмишленици, той основава сайт, който публикува класифицирана информация, получена от анонимни източници – „Уикилийкс“. Асанж получи международно признание след публикуването на видеозапис през април 2010 г., как два американски вертолета разстрелват група цивилни през 2007 г в Ирак на сайта „Уикилийкс“. По-късно сайтът публикува стотици хиляди поверителни документи от кореспонденцията на американски дипломати. Тяхното появяване предизвика широк политически и обществен протест.

За да се гарантира конфиденциалността на информаторите и редакторите на „Уикилийкс“, е решено сървърът на сайта да се премести в Швеция, тъй като законодателството на тази страна осигурява надеждна защита за анонимността на потребителите. Във връзка с това през август 2010 г. Асанж пристига в Швеция и подава молба за разрешение за пребиваване и разрешение за работа. През същия месец обаче шведските правоприлагащи органи го обвиняват в сексуални престъпления срещу две шведски гражданки. Асанж отрича да е извършил тези престъпления. Регионалният съд в Стокхолм решава да го арестува и Асанж е принуден да се премести в Обединеното кралство.

През декември 2010 г. Асанж бе задържан в Лондон по искане на шведските правоприлагащи органи, но след това освободен под гаранция от 240 000 британски лири, докато искането за екстрадиция на Швеция бъде разгледано. През февруари 2011 г. британски съд реши да екстрадира Асанж на шведските власти. На 19 юни 2012 г. той се скрива в еквадорското посолство в Лондон (през август същата година получава еквадорско гражданство). Въпреки оттеглянето на заповедта за арест от Швеция, полицията на Обединеното кралство заяви, че възнамерява да задържа Асандж веднага след като напусне посолството на Еквадор, тъй като през 2012 г. е нарушил условията на гаранцията. През ноември 2018 г., според "Вашингтон пост", стана известно, че Асанж е обвинен в Съединените щати (преди това е проведено разследване в Съединените щати по подозрение за нарушаване на американския закон за шпионажа от 1917 г., заради което той може да бъде подложен на смъртно наказание).

Портретът препечатваме от "Фокус".