След скандал с годишния бонус на ръководителя на китайската компания Xiaomi в размер 957 милиона долара, той ще ги даде за благотворителност, съобщава Би Би Си.

Каква сума следва да получи основателят и главен изпълнителен директор на китайската компания Xiaomi Лей Джун – $957 милиона, се разбра от отчета, подаден от компанията производител на смартфони на фондовата борса в Хонконг.

От документите бе видно, че в края на годината Лей Джун е получил еднократна премия в размер на 636,6 млн. акции на компанията, чиято цена по борсовия курс в края на деня във вторник е била около 7,5 млрд. хонконски долара ($956,9 млн.). От компанията съобщиха, че са решили доброволно да разкрият получателя на компенсационния пакет „в отговор на някои новинарски репортажи“, в който се твърди, че бонусът на Лей надвишава нетната печалба на компанията. Фактически размерът на бонуса на Лей е почти равен на чистата печалба на Xiaomi – според докладите за 2018 г. компанията е спечелила 980 милиона долара.

По-рано от ръководството на производителя на смартфони обявиха, че възнамеряват да възнаградят директора с акции за лоялност към на компанията.

Бърз растеж

През 2018 г. Xiaomi, базирана в Пекин, стана четвъртият по големина производител на смартфони в света. Само Samsung, Apple и Huawei са пред него. Според изследователската компания IDC, Xiaomi е успяла да увеличи продажбите на своите смартфони с 32,2% през 2018 г., докато общият пазар за тези устройства е намалял с 4,1%.

Xiaomi е основана преди девет години. През юли миналата година компанията бе регистрирана на фондовата борса в Хонконг. Освен смартфоните, в много страни тя продава и фитнес гривни. В самия Китай доставя повече продукти на пазара, включително прахосмукачки с дистанционно управление, домакински роботи и маратонки със самозавързващи се връзки.

Въпреки това за Xiaomi – и в Китай, и по света – смартфоните остават основен продукт. През март компанията се сблъска с проблеми с основния модел смартфон Mi9, тъй като търсенето беше толкова голямо, че беше трудно да бъдат произведени достатъчен брой от модела.

Тогава Лей Джун заяви, че ако проблемите не бъдат решени, той лично ще отиде до фабриката, ще вземе отвертка и сам ще започне да сглобява устройствата.

Площад Славейков