Може ли събирането на капачки да спасява детски животи?

За последната година и половина "Капачки за бъдеще" нагледно доказа, че може. Идеята на двамата ентусиасти за кампанията - Лазар Радков и Мартина Йорданова - е изключително проста. Събирате капачки, носите ги на събирателни точки в страната, организаторите ги събират и дават на компания, която ги рециклира и плаща за пластмасата. С парите се купуват кувьози, които в множество български болници са остарели и опасни за недоносените бебета.

В рамките на първата година "Капачки за бъдеще" събра над 70 000 килограма пластмаса и закупи и дари 6 кувьоза на болници в Червен бряг, Чирпан, Ботевград, Нова Загора, Троян и Кнежа. До момента са събрани пари за още 5 кувьоза, и два от тях вече са предвидени за болници в Харманли и Берковица

“Ето, събота дарихме кувьоза в Кнежа, понеделник вече при тях се е родило недоносено бебенца в 34-та гестационна седмица, тежащо едва 1500г и кувьозът веднага го приютил и му е помогнал!”, споделя Лазар крайно развълнуван.

Стотици хора в цялата страна видяха резултатите на простата формула и се включиха не само с капачки, а и с доброволчески труд, някои дори директно даряваха пари на кампанията. Много се научиха да изхвърлят разделно и да употребяват по-малко пластмаса.

“Една от основните ни цели е да стимулираме хората да доброволстват и да правят нещо по активно по множеството проблеми, които ни заобикалят”, подчертава Мартина.

А тази събота - 13.04.2019 - се готвят за поредната голяма акции за събиране на капачки в София и Пловдив. В столицата това ще е пред Националния стадион, а в Пловдив - пред МЕТРО 1, от 9:00 до 15:00 ч. Вижте повече за събитието тук.

По сметките на организаторите на "Капачки за бъдеще", ако сегашните темпове на събиране на капачки продължават по същия начин, до есента ще бъдат събрани пари за още 6 кувьоза, или общо 17 в рамките на две години от началото на кампанията.