Ще напусне ли сега Великобритания ЕС на Хелоуин? След поредна напрегната вечер от процеса "Брекзит", лидерите на ЕС се събраха в Брюксел, за да се съгласят още веднъж да забавят излизането на Великобритания от Съюза. По чисто „технически причини“, а не защото е Хелоуин, както силно подчертаха, лидерите на 27-те други страни членки удължиха крайния срок по Член 50, договаряйки период за излизане до 31 октомври 2019-а, пише британското издание "Индипендънт".

Та така, какво се случва сега?

Цялото внимание сега се съсредоточава върху намиращия се в безизходица Уестминстър докато лидерите от главните партии се опитват да сключат компромисна сделка. В момента Великобритания има на разположение шест месеца, за да излезе от задънената улица. В четвъртък представители на Лейбъристката партия потвърдиха, че Джеръми Корбин е имал срещи с Тереза Мей.

„И двете страни се съгласиха да продължат разговорите в опит да постигнат значителен прогрес в намирането на компромисен план“, сочат те.

Преди парламентът отново да започне дебатите си за "Брекзит", парламентът ще трябва да се събере преди да се разпусне за Великденските празници за една седмица, като ще се събере отново на 23 април. Очаква се разговорите между Лейбъристката партия и правителството да продължат през този период.

Ще напусне ли Великобритания ЕС на Хелоуин?

Молбата на премиера за удължаването на срока до 30 юни бе отхвърлена от европейските лидери, които се съгласиха да удължат преговорния период до края на октомври. Теоретично, Великобритания може да напусне на Хелоуин, но имайки предвид миналите плаващи дати от 29 март и 12 април, е възможно да чуем за поредното отлагане на излизането от ЕС.

Тогава, може ли Великобритания да напусне ЕС по някое време преди това?

Отговорът е, да. Ако парламентарните представители успеят да прекратят безизходната ситуация и се съгласят на договор за излизане от ЕС навреме преди 31 октомври, Великобритания може да напусне на първия ден от месеца след приемането на сделката от парламента. Също така в Брюксел беше решено, че ако Великобритания не участва следващия месец в Европейските избори, страната ще бъде принудена да напусне блока на 1 юни, без каквато и да е било сделка.

Какво ще се случи ако няма план до крайния срок на Хелолуин?

Според правилата, Великобритания ще напусне ЕС без сделка по правилата на Световната търговска организация, път предпочитан от много евроскептици в Консервативната партия. Но с парламент и министър на външните работи, така силно против този курс на Великобритания, изглежда, че Мей и депутатите по-скоро ще търсят още едно удължаване в случай на „Брекзит" без сделка“ при предположение, че не успеят да стигнат до съгласие до крайния срок на Хелоуин.

Възможно ли е Великобритания да проведе парламентарни избори, втори референдум или да има нов лидер на Консервативната партия?

Имайки предвид несигурността в Уестминстър до този момент, не изключваме нито един от тези възможни сценарии. Поддръжниците на нов референдум може сега да се почувстват леко окуражени, имайки предид факта, че Обединеното кралство има шест месеца да намери решение на кризата около "Брекзит". Защитниците на това решение сега ще трябва да кажат, че има достатъчно време страната да проведе потвърждаващ вот относно сделката на Тереза Мей. Но заради липсата на мнозинство за тази възможност, все още този вариант е почти невъзможен за участниците в кампанията.

Ако разговорите между лейбъристите и правителството се разпаднат по една или друга причина, както това предвиждат мнозина в Уестминстър, шансовете за парламентарни избори могат също да намалеят. И имайки предвид, че следващата конференция на Консервативната партия ще бъде проведена в Манчестър към края на септември, се очаква Мей да срещне значителен натиск преди това, да се оттегли като премиер и да даде път за един нов лидер на торите. Но в сряда сутринта в Брюксел консервативен източник подчерта, че датата за излизане на Великобритания от ЕС обещана от Мей на нейните депутати, зависи повече от прокарването на "Брекзит" през парламента, отколкото от определената за напускане дата.

Ще имат ли парламентаристите още един вот за сделката на Тереза Мей?

Теоретично, да. Но имайки предвид, че сделката на премиера беше отхвърлена три пъти от парламента и членовете му сега знаят, че министър-председателят ще избягва сценария „Брекзит" без сделка“ на всяка цена, много е вероятно вотът да се провали още веднъж, ако тя повдигне този въпрос пред парламента, пише "Фокус".