Жители на село Калище в община Ковачевци протестират срещу това децата им да учат заедно с деца бежанци, стана ясно от репортаж в предаването "Здравей, България". В основното училище в селото, в което учат около 20 деца от околните девет села, вместо празник назрява конфликт. Децата на 12 семейства не са желани в класната стая, защото имат статут на бежанци. Според учители и родители децата на бежанците не са сирийци. Друг аргумент е, че те вероятно имали болести като „малария, варицела и глисти“.

 "За пореден път Държавната агенция за бежанци и МОН ни поднесоха сюрприз”, заяви кметът на общината. 

Той обясни, че са били заплашени, че ако откажат да запишат 12-те деца, ще им бъдат наложени санкции и ще им бъде отнет автобусът, с който возят учениците.
 

"Опитват се да ни рекетират. Разбрахме и че полицията ще ескортира децата бежанци”, допълни кметът. 

На въпрос дали ще приемат децата в класните стаи ако преминат през медицински преглед,  преподавател от училището заяви, че става дума за „учебния процес“ и как „той ще повлияе на нашите деца“.  

От регионалния инспекторат са обяснили, че в петък е станало ясно, че деца бежанци ще учат в местното училище. Седем  са децата, които трябва да са първокласници и още пет - в прогимназиален етап. От инспектората поясняват, че родителите нямат основание да се притесняват от зарази и отричат да е имало заплахи за санкции и отнемане на училищния автобус.