Очевидно всичко върви срещу ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев", в това число и времето. Заради "дъждовни дни" изпълнтелят на дейностите е поискал от общината удължаване на срока на строителството със 115 дни, съобщава "Дневник", позовавайки се на Столичната община (СО).

"Над 115 дни поискаха, но надзорникът на ремонта изиска да се удостовери с документ от Института по метеорология колко дни в този период са били наистина дъждовни. На тази база им се признаха 86 дни и с толкова дни могат да удължат работата си. Ако има още дъждове, не е ясно с колко още ще се отложи крайната дата. Затова не можем да кажем точно кога е тя", обясниха от пресцентъра на СО.

Общо 300 дни е договорената продължителност на работата, считано от 8 май миналата година, според договора между Столичната община и фирмата изпълнител. Приблизителната сметка по календара показва, че финалът на реконструкцията на Зона 2 на централната градска част трябва да е на 28 май, изчисляват от "Дневник".

Новото искане на "Джи Пи груп" се случва на фона на съдебния иск на търговците по "Графа" за пропуснати ползи заради продължаващите ремонтни дейности. Той е заведен срещу общината.

Случва се и на фона на поредното пренареждане на плочки заради лошо изпълнение, последното от които преди ден - на площад "Славейков".

Случва се и на фона на сагата с прословутите вече ограничители между пешеходните зони и трамвайното трасе. Общината на два пъти смонтира и размонтира първо "блокчета", а после "перки на акули", в които хората се спъваха и се озоваваха в спешното отделение. Преди два дни тестово бяха поставени нови ограничители лично под надзора на главния архитект Здравко Здравков и зам.-кметът Дончо Барбалов. Тестовите "колчета" бяха тип "габърчета" и чугунени такива, оприличавани на "шахматни пешки". В крайна сметка СО се спря на втория вариант заради изискванията на КАТ да са с височина поне 60 сантиметра.

В деня на поставянето им пак валя дъжд, а в социалните мрежи бяха публикувани десетки снимки на локви по "Графа" и в градинката пред църквата "Св. Седмочисленици", образували се заради поставена неравно настилка. Тогава Барбалов даде заявка, че пак ще се пренарежда.

Искането е на фона и на обвинението за друг от зам.-кметовете - Евгени Крусев, заради трамвайните подложки, използвани по трасето.