Трима запалянковци на "Челси" получиха забрана да влязат на стадиона за гостуването на "сините" на "Славия" (Прага) в Лига Европа снощи заради видео, в което скандират обиден възглас по адрес на аса на "Ливърпул" Мохамед Салах.

В клипа, разпространен в социалните мрежи, се чува как шестима фенове скандират Salah is a bomber ("Салах е атентатор"). 

Това предизвика моментална реакция от страна на "Ливърпул", който заяви, че рефренът е "дискриминационен, опасен и смущаващ". Бързо последва реакция и от страна на "Челси", който идентифицира трима от групичката. Предстои установяване на самоличността и на останалите.

Всички те ще получат забрана за посещаване на "Стамфорд Бридж" за определено време. И не само - няма да имат право да присъстват във фенския сектор на лондончани при всичките им гостувания във Великобритания и на континента. Както стана снощи в Прага.

Предполага се, че ще имат проблеми да влизат на който и да било стадион в родината си, коментират британските медии.

Мохамед Салах често е обект на дискриминационно отношение. Египтянинът има 13 мача за "Челси" преди да се присъедини към "Рома" през 2016 г. Клубът определя фенската проява като "срамна" и уверява, че ще продължи да действа безкомпромисно срещу подобни действия. През миналата година "Челси" санкционира свои фенове за антисемитски възгласи, насочени към "Тотнъм".

След това пък лиши от сезонната му абонаментна карта почитател, обидил на расистка основа Рахим Стърлинг от "Манчестър Сити".

Темата с расизма и дискриминацията във футбола е вечно актуална. Наскоро английски национали бяха обиждани заради цвета на кожата по време на европейската квалификация с Черна гора в Подгорица. УЕФА още не е наложила наказание - очаква се да лиши тима от публика при следващото домакинство (може и да е повече от едно) и да наложи глоба.