Лидерът на Лейбъристката партия във Великобритания заяви, че управляващото правителство на Консервативната партия трябва да се противопостави на опитите на Вашингтон да екстрадира Джулиан Асанж.

Той публикува в "Туитър" съобщение, с което защити основателя на "Уикилийкс" за това, че е изобличил "доказателства за насилия в Ирак и Афганистан".

 

 

Даян Абът, която е председателката на лейбъристите на вътрешните работи, призова правителството да блокира екстрадицията на Асанж, за да се защитят правата му.

Асанж бе задържан от британската полиция и изведен в четвъртък от еквадорското посолство в Лондон, след като обещаха на властите в Кито, че няма да предадат на държава, в която може да бъде осъден на смърт (което на практика изключва Щатите).  

Според Абът позицията на Вашинтон се крепи на "срама от фактите, които той е разкрил за американските армия и спецслужби".

Тя добавя, че "много от информацията, която той е направил общодостъпна, може да се защити от позицията, че тя е в интерес на обществото"

Американски правни експерти обаче са на друго мнение. Според тях решението на американското министерство на правосъдието да повдигне обвинения срещу него за заговор за хакерска атака срещу компютърната система на правителството ограничава възможностите му да мобилизира мощна защита в подкрепа на свободата на словото.

Според обвиненията огласени вчера от федерален съд в Александрия, щата Вирджиния, през 2010 г. Асандж се е съгласил да помогне на Челси Манинг, бивш анализатор от американското военното разузнаване (по онова време мъж на име Брадли Манинг) да разбие парола на компютърна мрежа на американското правителство, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

Към този момент Манинг вече е бил предоставил на Уикилийкс секретна информация за американските военни дейности в Ирак и Афганистан, както и за затворници в Гуантанамо, заявиха прокурори.

Схемата би позволила на Манинг да влезе в системата анонимно и да избегне разпознаване, се казва в обвинителния акт.

Робърт Чесни, професор по право в областта на националната сигурност в Тексаския университет, заяви, че делото не засяга свободата на словото, защото се базира на твърдението, че Асандж се е опитал да разбие парола.

"Обвинението е изключително конкретно и това е направено умишлено", каза Чесни.

Бившият лидер на лейбъртистите и дългогодишен премиер на Обединеното кралство Тони Блеър нареди на Британските военни сили да подкрепят инвазиите на САЩ в Афганистан (2001 г.) и войната в Ирак (2003 г.).

След като бе разкрито, че Багдад не разполага с оръжие за масово унищожение (което бе първопричината за войната), "пудела на Буш" (прякорът на Блеър заради безрезервната му подкрепа за външната политика на САЩ) бе разкритикуван, че е допринесъл за смъртта на стотици хиляди цивилни в една, определяна от мнозина, за безсмислена война.

Според доклада на института "Уотсън" от ноември 2018 г. "Щетите на война" в Ирак, Афганистан и Пакистан са загинали 244 хиляди души. "Бизнес Инсайдър" уточнява, че невинните жертви в Ирак са около 180 хиляди, докато в Афганистан - около 40 хиляди.

Срещу подкрепата на войната в Ирак е организиран вторият най-масов протест в историята на Великобритания на 15 февруари 2003 г., в който взимат участие 750 000 души. Само на митинга на поддръжниците за оставане в ЕС на 23 март 2019 г. са участвали повече хора - около 1 милион души.

Изобличител ли е Асанаж? Еврокомисията не може да определи

Европейската комисия не може да определи дали Джулиан Асанж попада в разбиранията й за whistleblower, или изобличител.

Това заяви днес говорителят в Брюксел говорителят на ЕК Кристиан Виганд.

„Нямаме реакция по този случай. Не коментираме отделни случаи, те се решават от правосъдието. В случая въпросът е в ръцете на британското правосъдие“, отговори той на журналистически въпрос.

Въпросът бе зададен във връзка с това, че следващата седмица Европарламентът  ще приеме на второ четене законодателство за защита на т. нар. изобличители. Според правото на ЕС такива са хората, които подават знак за нередности в различни области на правото, включително борбата с прането на пари и корпоративното данъчно облагане, защитата на данните, на финансовите интереси на Общността, безопасността на стоките и храните, защитата на околната среда и ядрената безопасност. Държавите членки могат да разширят обхвата на тези правила, за да включат и други области.

Изобличителите ще бъдат насърчени да използват първо вътрешни канали, ако нарушението, което желаят да разкрият, може да бъде ефективно отстранено в рамките на тяхната организация и когато не съществува опасност от ответни действия с цел отмъщение. Те могат да докладват направо на съответните власти, ако намерят за необходимо, предвид обстоятелствата в дадения случай.

Ако след подаването на сигнал до властите не бъдат предприети подходящи действия, или при непосредствена или явна опасност за обществения интерес, или когато подаденият сигнал няма да даде резултат, например защото властите са в тайно споразумение с извършителя на престъплението, изобличителите ще могат да разгласяват нарушението, включително в медиите. Това ще осигури тяхната защита, когато действат като източници на информация за разследваща журналистика, обяснява Еврокомисията в обосновката към законопроекта. Правилата ще осигурят защита на изобличителите срещу уволнение, понижаване в длъжност и други видове отмъщение.