Филмът "The Imitation Game" с Бенедикт Къмбърбач в главната роля получи най-големия приз на международния кинофестивал в Торонто. Лентата взе наградата на зрителите (Grolsch People’s Choice Award). Премиерата на историческата драма в САЩ и Великобритания планирана за ноември тази година, пише The Guardian.

Продукцията разказва историята на британския криптограф Алън Тюринг, разбил кода на немската машина за шифри „Енигма“. Сюжетът на драмата на норвежкия режисьор Мортен Тилдум през 2011 година попада в списъка на най-добрите отхвърлени от Холивуд сценарии, но през 2013 година е взет от киностудията Black Bear Pictures и Bristol Automotive.

Лентата разказва историята на преследвания заради хомосексуалността си математик и компютърен иноватор Алън Тюринг (1912-1954). Филмът разказва за живота му през Втората световна война, когато, заедно с други математици, той работи като разбивач на кодове във Великобритания. Според критиците това може да се окаже най-добрата роля на Бенедикт Къмбърбач след миналогодшния му неуспех в The Fifth Estate, в който той игра създателя на WikiLeaks Джулиан Асанж. Филмът получи доста лоши оценки от критиците и зрителите. 

Алън Тюринг е сред най-влиятелни учени през XX век, занимава се с математика и лога. Създател е на „машината на Тюринг“ от 1936 г. – ранен прототип на компютъра. Въпреки че има голям принос във войната срещу нацистка Германия, Тюринг е арестуван през януари 1952 г. за хомосексуална връзка с 19-годишен. Признава се за виновен и е осъден на химическа кастрация чрез инжектиране на женски хормони.

Две години по-късно той умира от отравяне с ябълка, съдържаща цианид. Официалната версия е самоубийство, а според негови биографи по този начин той е пресъздал любимата си приказка – „Снежанка и седемте джуджета“. 

В историческата драма той си партнира с красивата Кийра Найтли,която изиграва неговата колежка и годеница Джоан Кларк. Във филма играе и Матю Гуд, който изигра богаша Том Хюит в драмата Matchpoint (2005). Ролята на Тюринг е била предложена и на Лео ди Каприо, но заради натоварената програма покрай "Великият Гетсби" и "Вълкът на Уолстрийт", той отказал.

"The Imitation Game" може да се окаже и носител на Оскар. Доста ленти, които са спечелили голямата награда на фестивала в Торонто, по-късно грабват и златната статуетка. За разлика от други подобни кино фестивали, в Торонто няма официално жури. Побетители се определят от гласуването на зрителите .