Сагата - ще купи ли "Инерком" на Гинка Върбакова бизнеса на ЧЕЗ в България, приключи. От чешката компания майка "ЧЕЗ Груп" съобщиха официално, че са прекратили предварителния договор с българската компания. Причината: "неудовлетвореност от неизпълнението на ангажиментите, което е резултат от незаконни пречки от страна на българската държава”.

Говорителят компанията в Прага Алице Хоракова обясни, че решението за прекратяване на договора с фирмата на Гинка Върбакова е от късния следобед вчера.

Предварителният контракт с "Инерком" бе подписан през февруари 2018 г., но предизвика мащабен политически скандал. Парламентът разследва сделката със специална анкетна комисия по настояване на опозицията. Държавата дори говореше за вариант да участва, но впоследствие се отказа.

Последваха решения на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), които забраняват сделката - първо с мотив, че ще доведе до концентрация на пазара заради това, че компании на Върбакова се занимават и с производство на енергия от фотоволтаици. Въпреки че Върбакова излезе от въпросните дружества, антимонополният орган отново отказа да придвижи преписката и да одобри продажбата.

Казусът закономерно отиде в съда - след жалби и от "Инерком" , и от централата на ЧЕЗ в Прага. Делото е насрочето за 14 май. Преди да дочакат решение от съда обаче, от ЧЕЗ в Прага се отказват.

Чешката електроразпределителна компания обаче продължава преговорите за продажба на целия си бизнес в България. Известните кандидати са два. Първият е индийската India Power, която бе партньор на компанията "Фючър енерджи", която също бе сред кандидат-купувачите в самото начало. Въпросната българска фирма обаче фалира в края на 2017 г. След това се случи подписването на предварителния договор с "Инерком". С каква ценова оферта участва сега India Power не е ивзестно.

За сравнение - според неофициалната информация предварителният договор с "Инерком" бе за над 320 млн. евро.  



Оферта за българския бизнес на ЧЕЗ подаде и публичната българска компания "Еврохолд България", контролирана от Асен Христов и Кирил Бошов. Участието им в преговорите е самостоятелно. 

Сделката, ако има такава, "ще се финансира със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки", стана ясно при обявяване на намерението за участие от страна на холдинга. 

"Намерението за придобиването на активите на "ЧЕЗ Груп" в България е част от дългосрочната стратегия на холдинга за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж.

Едновременно със сделката за придобиване на активите на "ЧЕЗ Груп" в България "Еврохолд" разглежда възможността да продаде част от активите си извън застрахователния бизнес, за да се фокусира върху сегментите с най-голям потенциал за растеж", пишеше в съобщението.

Засега не е ясно дали някоя от страните "ЧЕЗ Груп" или "Инерком" ще дължи неустойка за разваления предварителен договор. Очаква се обаче компанията на Върбакова да загуби, ако вече не е загубила гаранцията от 5 млн. евро, договорена при подписване на предварителния договор.