Водачката на БСП-листата за евроизборите Елена Йончева смята, че бившият й интимен партньор и лидер на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев също трябва да бъде сред червените кандидати за място в Европейския парламент.

Днес пленум на “Позитано” 20 трябва да гласува списъка. Според слухове Станишев може да се окаже на неизбираемо място и дори изобщо да не влезе в листата заради противоречията му с партийното ръководство в лицето на председателката Корнелия Нинова.

„Аз смятам, че Сергей Станишев ще бъде част от листата за евродепутати, защото той е капитал не само за българската левица, а и за България. Сергей Станишев е и най-успешният български политик в Европа. Няма как да сме конкуренция с него, защото ние сме в една група в ПЕС. Всеки със своята експертиза и познания трябва да помага. Смятам, че в левицата не се спускат списъци и да се получи дебат по време на днешния пленум. Той винаги е бил добрият рицар“, каза Елена Йончева пред БТВ.

“Ще има дебат, ще има гласуване, защото това решение се взема с гласуване”, добави тя.

Йончева обвини прокуратурата, че не прави нищо по сигнала й за корупция срещу министъра на културата Боил Банов.

Тя отхвърли тезата на обвинението, че Йончева е унищожила оригиналният запис, който би трябвало да изобличи министъра.

“Няма как да унищожа оригиналния звук, защото аз не съм го притежавала”, каза водачката на червената листа. “Притежавам аудиозапис, който съм занесла в прокуратурата”.

Тя добави, че “навсякъде в Европа се прави анализ” за достоверността на такива записи.

“Прокуратурата отказва да разследва докрай аферата “Ало Банов съм”, каза Йончева.

Тя отказа да разкрие източника, от който е получила записа.

“Те се интересуват от това кой е направил записа, а не какво е казал Банов”, каза тя.

Йончева обвинява Банов, че се незаконно се е съгласил да спести 700 000 лева неустойка на фирма, която е закъсняла при изпълнението на работи в  археологически обект в столичното “Ларго”.

Министерството отговори, че сигналът е фалшив, защото води дело за тази неустойка.

Йончева каза, че възнамерява пак да сезира прокуратурата с анализ на документите по случая, които вече й е изпратила.

“Това не е моделът Банов, това е моделът Борисов”, каза Йончева, визирайки премиера Бойко Борисов.

Запитана за разследването срещу нея за пране на пари като журналистка в някога финансорината от КТБ ТВ7, тя обвини Борисов, че извадил срещу нея “голямата бухалка”, тъй като насочила разследванията си към фалиралата банка. По думите й, преди това управляващите я третирали с “малки бухалки” поради твърденията й за корупция в програмата за саниране на сгради, строежа на оградата по границата с Турция и срещу бившия министър на енергетиката и депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

“Как мога да знам аз, че тя (КТБ) ще фалира?”, каза Йончева за финансирането, което нейна фирма е получила от банката. “Аз не съм го познавала (издирвания от правосъдието бивш шеф на КТБ) Цветан Василев, аз съм работила за ТВ7".

С парите, за които я разследват, Йончева каза, че е закупила оборудване.

“Всичко това не е само налично то е и видимо”, каза тя.