Изпълнителното бюро на БСП предлага Иво Христов, шеф на кабинета на президента Румен Радев, за евродепутат. Бившият министър-председател Сергей Станишев, който е лидер на Партията на европейските социалисти, не влиза в проектолистата, съобщи пред БНТ депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

От нея отпада и сегашният евродепутат Петър Курумбашев, а на второ място е Янаки Стоилов. Втори е Янаки Стоилов, трета е Деница Златева, четвърти е Христов.Друго име, предложено от бюрото, е на малко известния Иван Кръстев (различен от съименника му либерален политолог и автор на бестселъра "След Европа").

Очаква се днес драматичен "червен" пленум на "Позитано" 20 да реши окончателния списък на кандидатите на най-голямата опозиционна партия в България за европейските избори, които у нас са насрочени за 26 май.

Осведомени източник, пожелал анонимвост, каза пред Клуб Z, че се очакват номинации от залата.

"Битката ще бъде да не се гласува листата на Нинова, а да се гласуват всички предложени - по висшегласие", каза източникът.

"За менe най-важната кауза си остава успехът на мандата на Румен Радев - това е най-важната национална кауза. Тъй като президентът е основният контрапункт срещу пълзящата автокрация в държавата", каза на влизане в заседанието Христов. "А БСП е единствената опозиция. Нормално е да приема".

Закритото заседание се очертава като битка между лидерката Корнелия Нинова и вътрешнопартийната опозиция, която подкрепя Станишев.

Сегашната лидерка на червената листа, бившата телевизионна звезда и бивша интимна приятелка на Станишев, Елена Йончева спечели мястото си само с 20 гласа преднина пред него на предишен пленум. 

Станишев твърди, че има подкрепата на 85 на сто от местните организации на партията.