Прокуратурата в лицето на трима спец обвинители поиска днес наказние "около средното", предвидено в закона за Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

Като единствени смекчаващи вината обстоятелства прокурорите поискаха от съда да признае единствено чистото съдебно минало на бившите кметица, зам.кметица и кмет на район "Младост".

Членът, по който са обвинени - 302а, от НК предвижда присъда от 10 до 30 години, глоба и конфискация. Така поисканото наказание "около средното" означава 20 годни ефективен затвор, а глобата и конфискацията на имущество да са в пълен размер.

Подкупът от тримата представлява особно тежък случай, аргументира се прокурор Илиян Рангелов.

А случаят е особено тежък предвид размера на целената и реално набавена имотна облага. Това е сума в размер 977 915 лв, поисканите от строителя Александър Ваклин 500 000 евро. Това при минимална работна заплата в страната в инкриминирания период в размер на 510 лв. са 1917 минимални работни заплати и многократно надвишава признака "особено големи размери".

"Съгласно установената съдебна практика сам по себе си такъв размер определя деянието като особено тежко. И тази тежест е независима от степента на обществена опасност и от механимзма на получавне", каза прокурор Рангелов.

Особено голям е и размерът на получения дар – а именно 70 000 евро или - 136 908,10 лв. Което също се равнява на 268 минимални работни заплати и също надвишава понятието за особено големи размери.

"Механизмът е, че деянието е осъществено в съучастие от три лица, свързано с множество предварителни подготвителни действия, престъпната дейност е внимателно предварително планирана, и организирана. Реализирана е чрез нерегламентирано събиране на итнформация (за инвестиционните намерения на Вкалин, б.р.), висока конспиративност и синхронност, като тези обстоятелства сочат, че извършеното престъпление се отличава с изключително висока степен на обществена опасност."

По време на заключителните пледоарии днес отново стана ясно, че преписката на Ваклин груп, която трябвало само да мине процедурата по "съобщаване" от местната администрация, е постпила от 19 февруари 2017 г. в район "Младост". Към датата на арестуване с подкупа - 17 април 2018 г., тя е била веднъж връщана до Столична община, но общо взето е стояла при Иванчева.

В крайна сметка според обвинението след пазарлък за въпросния първи строеж на Ваклин от 12 500 кв м разгъната застроена площ (РЗП) му искат 20 евро на квадратен метър, които после свалили на 15 евро.

За останалото му инвестиционно намерение от около общо 40 000 кв м цената щяла да бъде по 10 евро на "квадрат".

Така първата сума трябвало да се получи 187 500 евро, или - както се уговаряли тримата - на три пъти по 70 000 - 80 000.

Накаря се спрели на общ подкуп от 500 000 евро, твърди прокуратурата. Тъй като при съобщаването на цената от 20 евро на квадратен метър Ваклин бил "фрапиран". Иначе, изчислявайки, че има намерение за още 40 000 кв м, плюс въпросните 12 500 - рушветът щял да стане над милион евро.

Иначе на срещи на тримата, в която обсъждали какво в крайна сметка да поискат, Иванчева - по думите на прокуратурата - твърдяла, че 20 евро на квардатен метър е добра оферта.

Въпреки това прокурор Илиян Рангелов отбеляза днес, че на срещи на тримата посредникът Дюлгеров предупредил двете, че това по същество е искане на подкуп в солиден размер и предприемачът има основания да се почувства изнудван. Но Иванчева отговорила, че съзнава серизоността на въпроса (така и не стана ясно откъде черпи прокурорът данни за тези конфиденциални срещи между тримата като няма СРС, а Петко Дюлгеров изобщо оттегли всичките си показания, б.р.).

"Вземайки общото решение да поискат пари от Ваклин, тримата изграждат стретегия кой какви действия ще извърши - заключи прокурор  Рангелов. - Тези активни действия илюстрират поискването на неследващата се облага".

Освен основното обвинениа по чл. 302а прокуратурата пледира, че е налице е и квалифициращият признак за изнудване посредством злоупотреба със служебно положение. Освен това е налице продължавано престъпление, защото се касае за три отделни деяния в кратък период от време. Налице е пряк умисъл, при който Ивачева е съзнавала последстивята от деянието си и е искала те да насътпят, каза още прокурорът.

Налице, според държавното обвинение, е и общност на умисъла между тримата.

Преди него колежката му Богдана Тончева заяви, че няма как подсъдимте Ивачева и Петрова да претендират, че не знаят, че парите са оставени от Дюлгеров в колата им, защотото след престоя му няколко минути в служебния "Грейт уол" - минути след 12 ч на 17 април -  тя веднага звъни на служителка в район Младост и й нарежда да се освободи и задвижи преписката на Александър Ваклин.

Днес стана ясно още, че светещо вещество от белязаните банкноти има освен по подсъдимите и по ключовете за мигачи, фарове, контактния ключ, сенника и ключалките на вратите на колата.