Буря от недоволство предизвика още преди днешния пленум на БСП евродепутатската проектолиста на Изпълнителното бюро на партията.

"Това, което виждам като листа, е един голям подарък за ГЕРБ", каза лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който е изхвърлен от листата, в която влиза шефът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов. "Начинът, по който се управлява БСП, ще бъде трансформиран в начина, по който се управлява България, ако спечелим управление.  Мисля, че всички виждат с невъоръжено око ,че има очевидна тенденция за превръщането на БСП във вождистка партия , в ГЕРБ номер 2, въпросът е дали българите искат такава алтернатива и такава БСП".

Станишев обвини Нинова, че вместо търсенето на съгласие е избрала "конфронтацията и налагането на собствената воля".

Евродепутатът Георги Пирински, бивш външен министър, който беше обявил, че няма да се кандидатира за следващ мандат в Брюксел и в Страсбург, каза:

"Това, че нито един от другите колеги (евродепутати от БСП - б.р.) не е в листата, е повече от странно, да не кажа напълно неприемливо".

"В разговор през седмицата Корнелия Нинова ми предложи 9-о място в листата на БСП за изборите за Европейски парламент, като ми каза, че това е най-високото възможно място за гражданската квота след Елена Йончева", каза колегата на Пирински Петър Курумбашев. "Понеже това предложение ми се стори като подигравка - за всичко, което съм направил досега, отказах. И така се разделихме. Благодаря на всички членове и организации на БСП, както и на Съюза на тракийските дружества, за доверието и получените номинации. До нови срещи!"

Втори в листата на БСП е Янаки Стоилов, трета е Деница Златева, четвърти е Иво Христов, пети е бившият министър на икономиката Румен Гечев от правителството на Жан Виденов (1994 - 1997 г.), което доведе страната до безпрецедентна икономическа и политическа криза. В резултат от нея, за да получи спасителна програма от МВФ България беше принудена да приеме валутен борд, който отне самостоятелността на централната й банка.

Сред червените кандидати за евродепутати е и бившият депутат от НФСБ и впоследствие - независим в 43-то Народно събрание и офицер от Първо управление на комунистическата Държавна сигурност Велизар Енчев.

Станишев припопмни, че е номиниран от над 80 на сто от местните организации на БСП и попита какво послание  ще отправи към тях пленумът с избора си.

Друг въпрос,  който листата поставя според него е "какво е нашето отношение към Европа и ЕС - дали БСП запазва своята ясна проевропейска идентичност или тръгва в посока евроскептицизъм".

Лидерът на ПЕС попита и какво ще бъде посланието на БСП "към нашите европейски партньори, нашето политическо семейство в Европа".
_______________________________________

*Априлският пленум от 1956 г. е знаков в историята на Българсата комунистическа партия (БКП), предшественицата на БСП. На него Тодор Живков измества от партийния връх предшественика си Вълко Червенков и обявява края на култа към неговата личност. Впоследствие установява също едноличен режим и бива не по-малко обожествяван от най-близкото си окръжение.