Действащият украински президент Петро Порошенко обеща днес да признае резултатите от балотажа на президентските избори в Украйна на 21 април и да освободи поста, в случай че претърпи поражение, предаде ДПА, цитирана от БТА. 
Това ще бъде изборът на украинския народ и аз ще го призная, какъвто и да е той, каза Порошенко днес на стадион "Олимпийски" в Киев.
Порошенко чакаше напразно повече от час съперника си Володимир Зеленски за диспут между двамата на спортното съоръжение. Комикът и фаворит за президентския пост Зеленски беше дал ясно да се разбере още преди това, че не е склонен да се явява на диспут с Порошенко преди петък идната седмица.
Дали ще има диспут между двамата в петък, 19 април, все още не е ясно. Така или иначе, това няма да има особено значение за резултата от изборите, каза пред радио "Ехото на Москва" украинският политолог Вадим Карасьов. Някои от привържениците на Зеленски може и да се разочароват, но това няма да промени кой знае колко крайния резултат, посочи анализаторът.
В раздираната от криза бивша съветска република Зеленски, който е актьор и новак в политиката, спечели първия тур на изборите с резултат от около 30 процента от гласовете и с доста голяма преднина пред Порошенко. Според някои социологически проучвания преди втория тур Порошенко изостава от Зеленски с 20 процента и повече. Според изследване, цитирано от Франс прес, Зеленски ще победи с 61 срещу 39 процента.


На днешното събитие на стадион "Олимпийски", на което Порошенко беше сам, той направи изявление и отговаряше на въпроси на журналисти. До него стоеше празното място с името на Зеленски, предаде Асошиейтед прес.
Отвън се беше събрало голямо множество, което изслуша чрез предаване на живо какво говори Порошенко вътре на стадиона.
Украинското министерство на вътрешните работи съобщи, че събралите се пред стадион "Олимпийски" са били около 5000, предаде ТАСС.

Порошенко обеща да научи унгарски език, ако това е необходимо. 
Президентът направи това изявление в отговор на унгарски журналист, който го попита какви ще бъдат следващите стъпки на Украйна по пътя на европейската й интеграция.

Порошенко отбеляза, че вярва в подкрепата на Унгария и в подкрепата на стремежа на Украйна да се присъедини към ЕС.

"На първо място е прилагането на нашето законодателство, присъединяването към ЕС и НАТО и мисля, че това е абсолютно реалистична пътна карта", , каза Порошенко. "Аз определих конкретна година - 2023 г., когато трябва да подпишем план за действие за членство и когато трябва да изпълним критериите за кандидатстване за членство в ЕС".

"Аз съм абсолютно убеден, че Унгария заедно с другите държави членки на ЕС ще подкрепи Украйна, точно както беше обещана много пъти преди няколко години", добави той. "Отворени сме за компромиси по правата на унгарското малцинство, тяхното право на образование. Те имат абсолютно всички права да учат унгарски".

"Като гарант на конституцията и правата на украинските граждани, аз също подкрепям правата на украински граждани от унгарски произход да учат в украински училища, украински университети, да работят в украински компании. А знаете, че това е невъзможно, ако не знаете украинския език в Украйна", подчерта президентът.

Той поясни, че Украйна е готова да инвестира за деца от националните малцинства, изучаващи два езика, украински и роден - по-специално унгарски. Порошенко изрази увереност, че гражданите на Европейския съюз трябва да знаят няколко езика.

"От трибуната на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа казах, че съм роден в южната част на района на Одеса, където живееше българско малцинство, и аз говоря български",  каза Порошенко. "Живеех на мястото, където живееше румънското малцинство, повече от две години, когато бях в университета, научих полски, владея английски, руски и други езици, това е бъдещето на европейската нация - европейска държава, в която гражданите на ЕС трябва да знаят много езици. И ако беше абсолютно необходимо, бих научил унгарски език, каза Порошенко, цитиран от украинската медия".