Политологът Иван Кръстев коментира пред бТВ актуалния скандал с "Апартаментгейт". Според него основният политически проблем в историята е, че много от замесените в нея са започнали да обясняват, че проблем няма. Според него е възможно тяхната теза да е правно защитима, но е политически уязвима.

"Политиците изглеждат арогантни, нямат усещането на хората за това, което се случва. Когато говориш със собствения си шофьор, а имаш усещането, че говориш с народа..."

Така Кръстев описа гледната точка на замесените от властта в "Апартаментгейт". Той призна, че и други хора, включително и такива, които не са политици, са извършвали подобни сделки.

"Когато си във властта, от теб се очаква съвсем друго поведение", заяви Кръстев.

И изтъкна, че поведението на политиците създава такава среда, че дори някой от тях да е невинен, той не може да се защити. Според Кръстев не е ясно дали бързата реакция на Бойко Борисов ще даде резултат. Защото има и друга гледна точка - че в продължение на много години това не е било проблем за никого.

"Апартаментът, колата са видими неща, всеки може да си ги представи, те повече дразнят хората от търговията с влияние. За хората е много трудно да си представят сума пари, която е с две нули по-голяма от годишния им доход. По-лесно е с апартамента. След 10 години управление има умора у хората, ГЕРБ стоят дълго на власт, загубили са чувствителност", каза Кръстев.

Според него има и ефекта на лавината, при която излизат нови факти и не е ясно дали ГЕРБ ще могат да я овладеят.

Кръстев коментира и процесите в БСП. Според него Корнелия Нинова не е успяла да наложи своето виждане за листата за евродепутати, което е хубаво, защото има повече от едно мнение. Кръстев смята, че случващото се в БСП е добра новина.