"Всеки един лидер - иска, не иска - носи отговорност."

Така лидерът на ПЕС Сергей Станишев, който се вмъкна на пето място в евролистата на БСП въпреки волята на председателя на партията Корнелия Нинова, коментира отказа й да носи отговорност за новата листа.

Както Клуб Z писа, в неделя на продължило близо 10 часа заседание Националният съвет на левицата на практика бламира Нинова, като пренареди из основи предложените от нея имена за кандидат-евродепутати. В листата на лидерката Станишев не фигурираше.

"Това е най-малкото несериозно. Политиката не е въпрос на налагане на собствена воля, а на намиране на обединяващи решения. Сигурен съм, че това е казано под въздействието на емоциите. Всеки един лидер - иска, не иска - носи отговорност. Ако някой гледа на тази кампания като на начин да си намери индулгенция, това няма да стане", заяви Станишев в сутрешния блок на Нова тв.

И допълни:

"Има тайно гласуване, това е волята на Националния съвет. На второ и трето място има двама млади социалисти, които са с два гласа преди мен. Е какво? - Аз да недоволствам, да се мръщя? Политиката не е игра на самолюбие, на инат, на егоизъм."

На въпрос бламирана ли е Нинова от пленума, който председателства, Станишев се показа смирен:

"Не, не е. Когато нещо се прави на инат, на всяка цена - се получава отпор. Смятам, че можехме да спестим това, което си причинихме при подредбата на листите. Никога не е имало такова напрежение в БСП за евролистите. Най-важното е, че БСП показа, че е партия мислеща. Националният съвет влезе в ролята на коректив. Всеки допуска своите грешки, стига да се поучи от тях."

Той отрече двамата да са имали среща преди вчерашния пленум, каквито информации се появиха. Това личало и от варианта на Нинова за листа.

Включването на шефа на кабинета на президента Румен Радев - Иво Христов, било изненада за всички на пленума, в това число и за самия Станишев, стана ясно още от думите му. На Христов лидерът на ПЕС препоръча да се ангажира повече с партията. 

"Листата е силна - имаме силен водач, който е отворен към гражданското общество. На втора и трета позиция имаме двама млади социалисти. Имаме Иво Христов, който е талантлив публицист. Мисля, че никой не знаеше за него. Той - приятелски ще кажа - трябва да покаже повече ангажираност към БСП. Има силно гражданско присъствие, има и достатъчно солидно БСП присъствие", изброи Станишев.

А за себе си отново заяви, че нямал амбицията на всяка цена да влезе в следващия Европейски парламент. Но нямало политик с повече постижения от неговите:

"Аз участвам в кампанията не с амбицията да стана евродепутат. Аз съм постигнал в живота си изключително много. Почти никой няма такива постижения в национален и в европейски мащаб едновременно. За мен е важно, че партията ясно заяви своята привързаност към европейското семейство."

На въпрос смята ли, че водачката на листата Елена Йончева е искрена в подкрепата си към него предвид факта, че бе наложена от Нинова, Станишев бе категоричен:

"Елена е спонтанен човек, искрен човек, честен човек и когато казва нещо, тя го мисли. И аз съм й благодарен за подкрепата."

Амбицията на лидера на ПЕС е левицата да има един депутат повече от ГЕРБ. Той обаче отказа да отговори на въпрос трябва ли Корнелия Нинова да стане министър-председател при предсрочни избори с победа на БСП. "Не е актуално. Това ще бъде актуален въпрос за следващите избори", лаконичен бе той.