Отговорността за изборните резултати вече е на Националния съвет, а не на лидерката на БСП Корнелия Нинова. Това се разбра от собствените и думи, публикувани в страницата й във фейсбук след снощното гласуване на окончателната листа на партията за европейските избори на 26 май.

Пленумът тотално пренареди кандидатите за евродепутати, които Нинова и Изпълнителното й бюро представиха пред залата минути преди нчалото на заседанието. Не само, че в списъка влезе отстраненият от нея президент на ПЕС Сергей Станишев, а и фаворитите от варианта на Нинова за подгласници на водача Елена Йончева бяха поставени доста назад. В резултат се стигна и до отвод - на Янаки Стоилов, който председателката бе сложила на 2-ро място. Заместичката й в партията Деница Златева пък от 3-та стана 7-ма. На по-задни позиции отидоха и Румен Гечев, и Момчил Неков. Пленумът одобри според предложението на предедателката само местата на кандидатите от гражданската квота и от коалиционните партньори. 

"Няколко пъти на последните заседания на националния съвет другари очакват от мен да кажа, че поемам отговорността за тази листа и за тези избори. Щях да я нося с оставка, ако загубим. Това важеше до днес, до решението на националният съвет, което уважавам. Оттук нататък - за резултатите от изборите носи отговорност националният съвет. Пожелавам ви успех и съм сигурна в победата".

Така се е обърнала съм съпартийците си Нинова след гласуването, цитирана от пресцентъра на БСП. 

"След девет часа дебати избрахме своята листа за европейските избори. Надявам се, че с това опровергаваме чужди и наши твърдения, че сме диктаторска и еднолична, вождистка партия", каза още лидерката на социалистите, очевидно отговаряйки на Станишев, който преди началото на пленума обяви, че БСП започва да прилича на ГЕРБ. Подовът за думите му бе опитът на ръководството и председателката да наложат свой вариант на листата, което не се случи и така се отиде на отворен избор за подредба на имената.