Съперниците на Тереза Мей за премиерския пост подкрепят премиера да остане на поста си до есента, ако не успее да прокара споразумението за "Брекзит" през парламента, пише британският вестник "Таймс".

Поддръжниците на кандидатите за премиер са заявили, че не искат състезание преди решаването на първия етап на "Брекзит" дори ако преговорите с лейбъристите се провалят. Те се опасяват, че състезание за лидерството, преди споразумението с ЕС да бъде одобрено от парламента, ще даде инициативата на Борис Джонсън и Доминик Рааб, които обещаха да отворят отново сделката с Брюксел. Споразумението на Тереза Мей с ЕС за удължаване на процеса по член 50 до 31 октомври и намерението за започване на разговори с Джереми Корбин подновиха натиска върху нея. Премиерът обеща да се оттегли, след като този етап от преговорите приключи.

Един от източниците, подкрепящ неин съперник, заяви, че техният кандидат ще бъде "напълно щастлив" Мей да остане до декември, когато според партийните правила тя може да се изправи срещу гласуване на доверие.

"Искаме състезание, след като първият етап на "Брекзит" е уреден, за да можем да говорим за други неща", каза източникът. "Повечето водещи претенденти не искат ранно съперничество дори ако това означава да чакат и да подкрепят премиера до декември."

Поддръжник на друг кандидат заяви, че кампанията им може да пострада, ако изборите се проведат на фона на продължаващата несигурност около "Брекзит".

"Никой няма да може да предложи по-чиста форма на "Брекзит" от средите на кабинета", заяви поддръжникът.

Трети източник заяви, че кампания за лидерство, проведена на фона на несигурност, ще постави кандидатите в позиция да обещават невъзможното. „Кандидатите ще бъдат принудени да бъдат поставени на позиции, които са неизпълними нито от политическа, нито от техническа перспектива.“

Джереми Хънт - външният министър, Саджид Джавид - министърът на вътрешните работи, и Мат Хенкок - здравният министър, са сигурни, че ще участват в надпреварата за поста на Тереза Мей. Майкъл Гоув, Андреа Лейдсъм, Лиз Тръс и Пени Мордаун също се очаква да се кандидатират. Борис Джонсън и Доминик Рааб ще бъдат кандидатите на „брекзитърите“ подкрепени от Европейската изследователска група от депутати на Джейкъб Рийс-Мог, съобщава "Фокус".