Здравейте, драги зрители! Както добре знаете, остават броени часове до началото на финала на най-мащабния тв сериал с най-много публика. Здравейте и вие, драги съграждани – както знаете още по-добре, най-мащабният ремонт в центъра на София не беше приключен в първоначално обявения срок – нито през март, нито през април и ще продължи до още никой не знае кога.

Нека сега се опитаме да си представим какво щеше да се случи, ако в HBO работеха служители на Столична община и работата по „Игра на тронове“ се беше оказала в ръцете на тези, които отговарят за софийските ремонти.

В началото на април медиите щяха да разпространят съобщение от отдел „Връзки с обществеността“ на HBO, че излъчването на осмия, последен сезон от „Игра на тронове“, няма да започне на предварителното обявената дата, а минимум три месеца по-късно.

Шоурънърите на сериала Дейвид Бениоф и Дан Уайс са поискали 110 дни да им бъдат признати за неработни, но компанията е приела, че само 86 от общо 300 дни снимачен период и постпродукция на „Игра на тронове“ са били с лоши климатични характеристики. Шестте епизода е трябвало да бъдат напълно завършени преди 15 април, но топлото време през лятото, студеното през зимата, дъждовете и сушата през пролетта и есента, а също вятърът и някои облаци в отделни моменти не са позволили работата по филма да приключи в срок.

Нещо повече, в резултат на тежките метеорологични условия много от заснетите кадри от последния сезон са се оказали криви и изобщо не си съвпадат, а други са се размекнали от влагата. В момента снимачният екип презаснема развалените сцени и премонтира отначало целия сезон. След консултация с Института по метеорология и Асоциацията за защита на драконите, HBO признават 86 дни за „дъждовни“, което означава, че ще видим първия епизод от финалния сезон най-рано на 10 юли.

От HBO предупреждават, че не се знае още колко дъждовни (топли, хладни, мрачни или ветровиди) дни ще има, следователно не е ясно колко още ще продължи работата по филма. (А може да удари градушка.) В случай, че презаснемането се проточи и след 86-ия ден, HBO има право да прекъсне договора с Бениоф и Уайс без предизвестие.

За щастие на феновете на сериала, в това няма нищо вярно – епизодите от последния сезон тръгват у нас точно както бе обявено: на 15 април. Ние обаче не знаем какви игри на тронове (плочки, ремонти, европейски пари…) се играят в Столична община. Нямаме представа кой там е Червената жрица и кой – Кутрето или Денерис, имат ли си Джон Сняг или не, но ни се струва, че последният сезон е започнал и Церсей просто няма как да остане на трона – независимо чия е вината за управленската немощ, довела до серийните провали на ремонта. Не може смяната на настилките на една улица и половина, два площада и три градинки да изглежда по-трудно постижима от договор за дружба и приятелство между народите на Вестерос и белите бродници.

Площад Славейков