САЩ ще приложат всичките си налични икономически и политически лостове, за да потърсят отговорност на лидера на Венецуела Николас Мадуро, предава Ройтерс. Това заяви държавният секретар Майк Помпео. Той добави, че Куба и Русия също ще платят за подкрепата на режима в Каракас.

Мадуро обвинява санкциите на Щатите за икономическите проблеми на южноамериканската страна и определя опозиционния лидер Хуан Гуайдо за марионетка на Вашингтон. Последният се позова на Конституцията на Венецуела и настоя да заеме поста на временен президент, като обясни, че изборите през 2018 г. са били нагласени.

Повече от три милиона венецуелци са напуснали страната заради хиперинфлацията, политическата криза и недостига на храна и лекарства.

"Съединените щати ще продължат да прилагат всичките налични икономически и политически лостове, за да помогне на венецуелския народ", заяви Помпео на посещение в граничещия с Венецуела колумбийски град Кукута. "Чрез налагането на санкции, визови ограничения и други ние търсим отговорност на настоящия режим и поддръжниците му за корупцията и нарушаването на демокрацията, които те упражняват", добави държавният секретар.

Кукута бе последната спирка на Помпео, който преди това посети Чили, Парагвай и Перу - страни, за които САЩ се опасява, че ще попаднат под влиянието на Китай.

В пограничния град се събира голяма част от венецуелските имигранти.

Въпреки че повечето западни нации припознаха Гуайдо за временен държавен глава, Русия, Китай и Куба застават зад режима в Каракас.

"Вие наблюдавате политически и дипломатически възел, който се затяга около врата на Мадуро", сподели Помпео пред репортери. "Кубинците трябва да разберат, че ще платят цена за подкрепата на Николас Мадуро. Ние ще водим подобни разговори и с руснаците", допълни той.

Вашингтон е наложил множество санкции срещу правителството на Мадуро в опит да го свали от власт, но той запазва подкрепата на армията. В петък Министерството на финансите на САЩ включи четири компании и девет кораба в "черния списък", като някои от тях пренасят петрол за Куба. 

Съветникът на Тръмп по национална сигурност Джон Болтън обяви, че ще изнесе реч в Маями пред бежанци от Куба за действията, които Белия дом ще предприеме срещу Венецуела, Куба и Никарагуа - държави, които той нарича "тройка тирани" (trojka of tyranny).

Помпео за пореден път призова Мадуро да се откаже от позицията си, за да може обстановката в страната да се нормализира.

"Надявам се, че Вие ще се поинтересувате сега, когато виждате ужаса, когато виждате трагедията, и ще промените решението си и ще напуснете страната", заяви държавният секретар на САЩ.

По време на пътуването си Помпео повтори някои от критиките на САЩ към експанзивната политика на Китай в Латинска Америка, като предупреди за "хищническите" заеми и останалите "злокачествени или злонамерени" действия на Пекин.

Китай е най-големият търговски партньор на много от нациите на континента - от дребния Уругвай до най-голямата икономика в региона и световния първенец по износ на соя Бразилия.

Пекин определи обвиненията на Вашингтон като "клеветнически" и добави, че страните от Южна Америка скоро ще разберат кой е "истинският им приятел".

"Държавният секретар на САЩ Помпео умишлено отправя клевети, коментарът му е провокиращ, безотговорен и безразсъден. Ние силно се противопоставяме на това", сподели външният министър на Китай Лу Кан. "Дълго време Щатите определяха Латинска Америка за свой заден двор и потискаха, заплашваха и дори сваляха политически режими", допълни той.