Победата на Тайгър Уудс в най-престижния голф турнир - "Мастърс" в Огъста, Джорджия, продължава да се коментира в спортния свят. И това няма да се промени през следващите дни - успехът на 43-годишния американец вече е определен като "едно от най-великите завръщания в историята".

Последната голяма титла в кариерата на Тигъра датираше отпреди близо 11 години. В този период животът му се преобърна. Спря за известно време с голфа заради скандала с изневерите си, премина през шумен развод, имаше и здравословни проблеми. Само операциите на гърба му са четири, а също така имаше хирургически интервенции на коляното и лакътя.

Уудс с прочутото зелено сако, което обличат шампионите на "Мастърс". 

Пред медиите Уудс заяви, че е щастлив най-вече от това, че децата му са го видели как печели на игрището, тъй като досега са свързвали голфа с това, че е донесъл болка на техния баща.

"Това е много специално - осигурих нови спомени и емоции за децата си, коментира един от най-популярните и богати спортисти. - Аз съм късметлия, че получих още един шанс да правя това, което толкова много обичам. Преди две години имах сериозни притеснения дали ще мога отново да играя. Едва ходех, не можех да лежа, не можех да правя много неща. Оперирах се, за да мога да водя нормален живот, а не заради голфа. В един момент осъзнах, че отново мога да хвана стика. Почувствах някак, че все още съм способен да се справя. Все още имам ръцете за тази работа, макар че тялото ми не е същото."

Тайгър Уудс вече е шести в световната ранглиста, а през ноември 2017 г. е бил под номер 1199. Той си взе почивка от голфа през 2009 г., за да оправя кашата с изневерите, историите за които заляха живота му и сложиха край на идилията. Беше успешен, прочут и богат, с договори, които му носеха десетки милиони. Имаше красива съпруга - шведката Ерин, семейство...

Уудс обяви, че се подлага на терапия, за да лекува пристрастеността си към секса. Започнаха здравословните проблеми, а Ерин го напусна с шумен развод. Преди две години казва на Джак Никлаус, човека, до чийто рекорди сега е близо, че е "свършен" за аристократичния спорт. Някъде по това време полицейски патрул го намира заспал зад волана на един от луксозните си автомобили.

Кръвната проба показва наличие на наркотици, сънотворни, болкоуспокояващи - "коктейл от дрога", както го определиха световни медии. Пропуска два поредни "Мастърса".

"Това със сигурност е една от най-великите ми победи - добави Уудс. - Да спечеля точно тук по този начин... Ето ме сега след всичко, през което трябваше да премина."

Той е участвал в едва 24 турнира от 2014 г. насам. И отново заговаря за децата си:

"Те започват да осъзнават колко много означава този спорт за мен. До завръщането ми свързваха голфа с болките на техния баща. Това помнеха дотук. Точно затова успехът ми означава толкова много за мен и моето семейство. През 1997 г., когато за първи път спечелих тук, присъстваше баща ми. Сега съм родител и го направих пред моите деца. Кръгът се затваря. През миналата година си мислех, че съм щастливец, че въобще играя. Пропуснах две години в Огъста и сега съм шампион. Направо е нереално. Нямам думи, не мога да опиша как се чувствам." 

Завръщането на голямата сцена на Уудс беше приветствано от почти всички величия в този спорт. Никлаус заяви на шега, че отново се страхува за върховите си постижения - 18 "мейджър" титли (Тигъра има 15) и шест триумфа на "Мастърс" (един по-малко за Уудс).

Бившият държавен секретар на САЩ Кондализа Райс беше сред зрителите в "Огъста нешанъл".

Ник Фалдо привества шампиона. И каза, че големите му съперници е трябвало да внимават какво си пожелават, като са казвали публично, че биха искали да се изправят срещу Тайгър Уудс, когато отново е във форма.