Организаторите на неонацисткия луковмарш събират крайнодесни елементи в София на 20-и април – рождения ден на любимия на българските неонацисти “вожд” Адолф Хитлер. 

Тази среща не е обявена публично от българските националисти, но за нея са разбрали от “Антифа – България” посредством информация, която е публикувана на сайта на френските съмишленици на БНС.

Датата за подобно общоевропейско фашистко сборище съвпада с рождения ден на Хитлер.

На следващия ден от БНС организират и публична конференция, на която ще пропагандират “идеите” си, както и тези на европейските им съмишленици. Сред организациите, които ще бъдат представени, са някои от най-крайните неонацистки групи от Германия, Франция, Полша, Унгария и Чехия, а е възможно да се включат и представители на крайно десни, националистични и неонацистки групировки от други страни. Да не забравяме, че през февруари подобни типове дойдоха и безпрепятствено маршируваха из улиците на София в рамките на т.нар. луков марш  – неонацистка манифестация по тъмните часове на денонощието и с факли (типични за нацизма похвати), прикрита като “отдаване почти на героя от Първата световна война ген. Луков”.

Списъкът с националистическите организации, които ще участват в публичната конференция, е публикуван на сайта на БНС. Сред тях са (с обяснения и снимки от “Антифа”):

Германците Die Rechte („Десните”) – отцепили се от по-старата неонацистка партия NPD. Това са същите хора, които отправиха препратки към нацизма на Die Rechte в тяхното видеообръщение за Луковмарш. Във видеото, кадри от което са публикувани по-долу, техен член разпалено обяснява как „Идеологията, срещу която се води война, не загина на 8 май 1945 година. Тезите на националното и социалното продължават да живеят в сърцата на европейските националисти.”

8 май е датата, на която хитлеристка Германия подписва безусловната си капитулация.

Друг член на Die Rechte се изказва на фона на красноречиви графити „NAZI” („наци”, съкратено от нацист). Вляво на стената е знамето на Германската империя (използвано и от Нацистката партия), което участници в т.нар. луковмарш – спокойни и пред очите на полицията – разнасят по улиците на София.

Страницата на гостите от Франция Les Nationalistes използва широкоразпространения – и на места забранен! – неонацистки символ келтски кръст (винаги пикселизиран, за да бъде прикрит), а сайтът Jeune Nation, който обявява събитието в България, открито пропагандира фашизъм*. Основателите на Jeune Nation са известните с крайнодесните си убеждения Александър Габриак (Alexandre Gabriac)и Иван Бенедети (Yvan Benedetti), чиито снимки от периода им на участие във вече забранените неонацистки организации Oeuvre Francaise и Jeunesse Nationliste, с вдигнати десни ръце за нацистки поздрав, изобилстват навсякъде в интернет.*

За разлика от французите, унгарците от Légió Hungária („Легион – Унгария”) открито използват келтски кръст на логото си, особено докато честват хитлеровите Waffen-SS в Будапеща.

Полските Szturmowcy („Щурмоваци”) са участници в най-екстремисткото крайнодясно крило на т.нар. “Марш на независимостта” във Варшава и агресивното прекъсване на студентски ЛГБТ+ прожекции.*

Чехите от Národní a sociální fronta („Народен и социален фронт“) демонстрират кой е големият им проблем – антифашистите.*

Според сайта на БНС, на срещата на 21-ви април “всяка от организациите ще направи презентация на своите идеи, както и на дейността, която развива. Ще говорим за общи инициативи, които сме провеждали и ще разкрием интересни подробности за бъдещите планове, които имаме. Всяка от организациите ще има и информационен щанд, на който ще бъдат представени различни материали. Ще има възможност и за въпроси към нашите гости. Който желае да се запознае с нашата обща борба е добре дошъл!”

В продължение на два дни, в центъра на София, ще се провеждат националистически и неонацистки сборища и ще се популяризират античовешки и антиевропейски идеи.

На ход са държавата и обществеността – дали ще направят нещо или ще се преструват, че нищо не е станало?

Допълнение:

След публикациите по темата, от сайта на БНС изчезнаха името и адреса на пространството, което беше посочено за домакин на събитието – projectlab.bg. От projectlab.bg се свързаха с медиите, които хвърлиха светлина върху неонацистката среща и изрично декларираха, че не са знаели, че това събитие ще се случи при тях.
Ето кеширана версия на сайта, показваща името и адреса на зала “Европа”, стопанисвана от projectlab.bg, където беше анонсирано, че ще се състои срещата. Нарочно не бях написал по-горе мястото, за да не им правя ненужна реклама. Междувременно пуснах тази статия и във Фейсбук, защото блогът ми внезапно се оказа “много посещаван”

Блог на Вени Марковски