„Разбирам тежестта на присъдата, изключително тежка е. Но законодателят така е преценил, че такива дейния - деяния срещу цялото общество, трябва да бъдат наказани със съответната строгост. Чисто човешки тези присъди стряскат и мен”.

Това каза пред Нова тв бизнесменът Александър Ваклин - човекът, който подаде сигнал срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева за искане на подкуп и чиито белязани пари се озоваха в колата й преди ареста - в коментар на 20-годишната присъда, дадена от първоинстационния спецсъд. 

Ваклин отрече да се чувства употребен. Заяви, че съжалявал, че казусът се превърнал в "политически", а той е "криминален". Бизнесменът обвини обвиняемите Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и Петко Дюлгеров - обвинени за съучастници, че са вплегнали "всички медиини и пиар атаки, приложиха натиск на обществото".

По думите на основния свидетел на прокуратурата "с тази сложна композиция на законите за борба с корупцията, в което доказателства се събират трудно и има много вратички бвинените да се измъкнат, делото е много важен тест дали институциите ще успеят да проведат докрай войната с този рак на обществото – корупцията".

Ваклин отказа да разказва отново, дори и накратко, историята около искането на подкуп, тегленето на пари, белязването им, подаването на сигнала срещу Иванчева и каква е била хронологията на всичките тези събития. Причината - осъдителните присъди ще бъдат обжалвани, а и тези истори вече ги бил разказвал. 

"Прочетете експертизата, публикувана е в интернет и там ясно е обяснено кой къде е изцапан с веществото", посъветва водещите в студиото на Нова тв Ваклин, твърдейки, че версията на адвокатите как Иванчева е "светела" с веществото за белязване на пари на места, които не доказват, че е пипала пари се разминава с показанията на експертите.

Пред бТВ един от адвокатите по делото - Емануил Йорданов, който защитава Биляна Петрова, заяви как преди ден в съдебната зала колега е заявил: "Ако бяха убили Александър Ваклин, щяха да получат по-леки присъди".

Според Йорданов начинът, по който е водено разследването при досъдебното произвоство, е "учебник по процесуални нарушения, който трябва да се дава на студентите по право". 

Той каза, че не е защитник на бившата кметица на "Младост", но за клиентката му Петрова прокуратурата твърдяла неща, които по думите му няма как да са така. А именно, че тя е трябвало да постигне с Иванчева определянето на размер на подкуп, докато вече "фамозният Ваклин" е разхождал едни пари за белязване. По думите му бившата зам.-кметица е осъдена на по 7 години и половина затвор за всяка от две срещи "със съмнително съдържание", в която е участвала. 

Йорданов каза още, че в приложените по делото доказателства, събрани със СРС, "няма нищо от това, което виждаме в присъдата". А и по закон "осъдителна присъда не може да се позовава единствено на доказателство от СРС". Адвокатът обяви, че съдията по делото Иво Хинов има репутация на човек с висока правна квалификация и "тази присъда е на километри от него"

Пиарът на Иванчева Петър Кържилов пък съобщи пред бТВ, че срещу него е било заведено дело за клевета заради думи, че шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев е "член на организирана престъпна група". Държавната такса по това дело обаче не била платена. Затова Кържилов настоя тя да бъде платена и да се стигне до съд, за да може да докаже твърденията за ОПГ за набедяване, в което участвал и зам.-главният прокурор Иван Гешев