ГЕРБ е узряла за идеята за политическо сътрудничество с малките партии и такова ще има по места и за предстоящите наесен избори за кметове и общински съветници.

Такава заявка даде днес премиерът и лидер на управляващата партия Бойко Борисов при подписването на споразумение за сътрудничество и с БЗНС "Никола Петков". Малко по-рано формацията подписа такова споразумение и с "Обединени земеделци" на Анастасия Мозер, с което "земеделците" се ангажират да подкрепят листата на управляващата партия за вота за Европейски парламент на 26 май.

На самите избори за ЕП пък ГЕРБ ще се яви в коалиция със Съюза на демократичните сили.

"С колегите от "Никола Петков" ни е най-лесно, защото и дядо ми е бил николапетковист, заяви Борисов в краткото си изявление след подписването. - Така че да обединим всички сили срещу пълзящата диктатура, която искат да ни наложат нашите опоненти."

Без да назовава кого има предвид, стана ясно че говори за БСП. Левицата, под управлението на Корнелия Нинова, е все по-често критикувана, че не се държи като социалистическа партия, а като крайно дясна. Нинова пък е сравнявана с "Виктор Орбан в пола".

"Зле прикриват целите си. Много са видни техните брутални действия - станаха публично известни", каза още Борисов.

И даде в заключение заявка:

"Не само за тези избори, аз мисля, че в ГЕРБ сме узряли за идеята и за местните избори за сътрудничество с по-малки партии."

"Направихме всичко възможно да влезем в диалог с всички формации, които са част от Европейската народна партия и принадлежат към демократичната общност. Искаме да благодарим на ПП "Никола Петков", които също се обадиха за подкрепа. Предстоят подписвания на подобни споразумения с "Гергьовден", със Съюза на репресираните от комунизма и с Българския демократичен форум сме в разговори", заяви и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

"Ще работим за победа и ще мобилизираме всички наши структури. Знаете, че това е най-балансираната листа с хората, които защитават нашите интереси в Европейския парламент", коментира след подписването и председателят на "Никола Петков" Венцислав Върбанов.

Самият Върбанов днес е рожденик. По повода Борисов му пожела "да изкара колкото Конституцията", която днес навършва 140 години.