СТРАСБУРГ

Найджъл Фараж вижда себе си като следващия британски премиер. Или най-малкото като победител на следващите парламентарни избори в Обединеното кралство.

Това стана ясно от изказването му днес на дебата за „Брекзит“ на последната сесия на настоящия Европарламент в Страсбург.

„20 години се опитвам да спра да работя тази работа. Мисля, че успях малко", започна Фараж, който е съпредседател на популистката евроскептична група Европа на свободата и пряката демокрация (ЕСПД).

Фараж имаше предвид, че е член на ЕП от 1999 г. Това прави точно две десетилетия.

„Само че май ще се връщам. Мнозина от нас ще се връщат“, продължи евроскептикът.

Ако не напусне ЕС преди 22 май, Великобритания ще трябва да проведе европейски избори.

Миналата седмица Фараж създаде „Партия Брекзит“.

„Ние ще спечелим тези избори с нашата партия. Не европейските, а парламентарните избори“, зарече се той.

Обикновено лидерите на спечелилите избори партии стават премиери - не само във Великобритания, но и почти в цяла Европа.

Фараж посочи и защо няма да може да победи на евровота. Причина са консерваторите на Тереза Мей и лейбъристите на Джеръми Корбин. Макар и двете партии да обещали да свършат цялата работа по „Брекзит“, те не направили нищо. И сега заради тях ще има избори за Европарламент на Острова.

"Брюксел винаги печели"

След това Фараж разказа, че като лидер на политическа група в ЕП е бил на не една среща на върха на ЕС.

"Виждал съм редица конфликти - с Австрия, Полша, Унгария, сега с Великобритания. Има едно златно правило - Брюксел печели. Силата и мощта им винаги печелят“, изтъкна Фараж.

Но допълни, че никога досега не е бил на Европейски съвет като този на 10 април, посветен специално на „Брекзит“. Според него е изключително унизително, че два пъти за две седмици британски премиер идва да моли за отсрочка за „Брекзит“.

Фараж продължи в съвсем мрачни тонове:

„Трябва да обявим смъртта на демокрацията в нейния сън на 29 март (първоначално определената дата за „Брекзит“ - б.р.) Това е нечестна игра. Виновниците трябва да бъдат изправени пред съда“, каза евроскептикът, като очевидно имаше предвид Мей и Корбин.

Накрая Фараж обяви, че за първи път е съгласен с Ги Верхофстад - лидера на Алианса на либералитеи демократите в Европа (АЛДЕ).

По време на дебата белгийският евродепутат изрази недволство, че на Терема Мей е даден срок от цели 6 месеца. Според Верхофстад така се дава повече време за бездействие. И така само ще продължи несигурността.

"Брекзит" не е бъдещето на ЕС. То се простира далеч отъд "Брекзит". Той не би трябвало да спъва нашата работа върху големите приоритети, които са много по-важни от перипетиите, които гравитиран около "Брекзит". Европа продължава напред", лаконичен бе председателятна Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Той говори в началото на дебата.