Арестуваната на 30 март в голф клуба на американския президент Доналд Тръмп "Мар-а-Лаго" (щата Флорида) китайка Чжан Юйцзин е подготвяла злонамерени действия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията се позовава на изявление от вчера на американски федерален съдия, който отказа да освободи под гаранция китайката.

"Съдът прецени, че Чжан е подготвяла злонамерени действия", каза по време на изслушването на 33-годишната жена съдия Уилям Матюман, цитиран от вестник "Маями хералд".

Чжан ще остане задържана под стража заради големия риск тя да напусне САЩ със самолет или да не се яви на следващите съдебни заседания по делото, става ясно от съдебните документи.

Чжан Юйцзин влезе в комплекса "Мар-а-Лаго", където Тръмп прекарвал уикенда, носейки със себе си четири мобилни телефона, компютър, твърд диск и флашка със зловреден софтуер.

Чжан се възползвала от факта, че в списъка на хората с разрешение да ползват басейна на комплекса имало човек със същото име като нейното, и по този начин успяла да проникне вътре и да стигне до рецепцията на комплекса. Тя обаче не стигнала близо до президента Тръмп, който играел на голф в друга част на клуба.

Курортът Мар-а-Лаго в Палм бийч, Флорида, чийто собственик е Доналд Тръмп. Снимка АП/БТА

Срещу Чжан не е повдигнато обвинение в шпионаж, а в предоставяне на лъжлива информация на федералната полиция, след като първоначално заявила, че иска да използва басейна на комплекса на Тръмп, а впоследствие, че ще присъства на американско-китайска приятелска проява, каквато всъщност не е имало. Това била последната й версия пред служител на рецепцията на комплекса, който веднага сигнализирал за Чжан Юйцзин.

Чжан е обвинена също така в незаконно проникване в голф клуба, където входът е забранен, когато там се намира президентът Тръмп.

Китайката отхвърли предявените й обвинения, отбелязва Франс прес. Ако бъде призната за виновна, тя може да влезе в затвора за пет години и да й бъде наложена глоба от 250 000 долара.