Бившият губернатор на Масачузетс Бил Уелд обяви в понеделник вечерта в ефира на Си Ен Ен, че се включва в президентските избори през 2020 г. Той е първият член на Републиканската партия, който оспорва лидерството на Доналд Тръмп и наред с това отправя убийствени критики едновременно срещу него и срещу Демократическата партия.

"Нашата страна е построена на храбростта, издържливостта и независимостта. Във времена на огромно политическо съперничество, когато двете големи партии са посветени борбата "на всяка цена", гласът на американския народ е игнориран и нашата нация страда, заяви Уелд в официално съобщение. - Време е за патриотичните мъже и жени в нашата велика нация да се изправят и да забият флаг. Време е да възродим принципите на Линкълн - равенство, достойнство и възможности за всички. Няма по-велика кауза на Земята от това да съхраним това, което прави Америка велика. Готов съм да поведа тази борба", допълни бившият губернатор, който управлява два мандата в началото на 90-те.

Предизборен клип Бил Уелд от страницата му във Фейсбук.

Уелд участваше на последните президенстки избори през 2016 г. - тогава кандидатът от Либертарианската партия Гари Джонсън го избра за потенциален вицепрезидент.

Въпреки че популярните лидери сред либертарианците членуват в Републиканската партия (например Рон Пол и синът му Ранд Пол), те подкрепят много от идеите на Демократическата партия по отношение на социалната политика - легализиране на марихуаната, правото на аборт, еднополовите бракове и други.

През 2016 г. Гари Джонсън се опитваше да се представи като носител на добрите идеи и на двете партии - дисциплинирана фискална политика (която се харесва на консерваторите от Републиканската партия) и увеличаване на свободата на индивидите (което събира подкрепата на либералите от Демократическата партия).

Джонсън се представи изключително успешно за представител на трета партия (по едно време бе одобряван от 10 процента на избирателите). Най-вероятно Уелд ще се опита да върви по неговите стъпки, за да събере подкрепата на независимите и умерените представители на големите партии. Той обаче ще разчита на институционалния гръб на Републиканската партия. 

Показателно е, че Уелд се самоопредели за "републиканец, който работи и с другата страна, за да върши необходимата работа" и допълни, че ще състави "двупартиен кабинет", ако спечели изборите.

Той заяви пред Си Ен Ен, че ако Тръмп управлява още шест години, това би било "политическа трагедия" и че той би се "страхувал за републиката", . 

"Бих се срамувал от себе си, ако не се кандидатирам", заяви той.

Според проучване на "Галъп" Тръмп се ползва с одобрението на 90 процента от републиканците. Въпреки това бившият губернатор е уверен, че може да победи президента на предстоящите предварителни избори.

"Особено в Ню Хампшир, където прекарвам много време", отбеляза той.

Според него Тръмп се подиграва с "върховенството на закона".

"Прекарах седем години в правосъдното министерство в опити да задържа политиката извън правоприлагането, докато той се опитва да я вкара вътре", съобщи Уелд. "Той се затруднява да придържа поведението си спрямо уредбите на законите. Това е...сериозен проблем за Белия дом", добави той.

Уелд също обвини Тръмп за репликите му по отношение на климатичните промени и за агресивната му реторика спрямо медиите.

Бившият губернатор определя настоящия президент за основен виновник за разделението между партиите.

"Никога не съм виждал толкова много озлобеност в тази страна", добави той.