Apple и Qualcomm вдигнаха "мизата" на съдебния си спор за ползване на патенти - компанията от Купертино иска от производителя на чипове компенсация от 30 млрд. долара, съобщи TechCrunch.

Двете компании спорят от години в няколко юрисдикции, но досега исканите суми все още бяха в рамките на разумното. След началото на поредното дело в САЩ, исканите от Apple компенсации от една страна, и обратната атака от Qualcomm, която претендира обратно за плащане от 7 млрд. долара, залогът наистина е много по-висок.

Загубата на това дело би могла да фалира загубилия, ако се стигне до такъв размер на обезщетение.

Според компанията на покойния Стив Джобс, производителят на чипове използва нелоялни практики, като ползвала патентите й за iPhone. Qualcomm налага патентни такси на базата на процент от цената на дребно на устройствата и освен това таксува веднъж доставката на чиповете и втори път патентът върху същите. 

От Apple са инструктирали своите партньори да спрат да плащат тези такси на Qualcomm.

Поредният съдебен спор ще продължи 4 седмици - поне на първа инстанция. Паралелно с това двете компании продължават да се съдят в Германия и Китай. В Германия Аpple се отказа от това да ползва модеми на Intel в моделите iPhone 7, 8 и X и се върна пак на чиповете на Qualcomm. В Китай компанията продължава да продава iPhone, въпреки че Qualcomm постигна забрана от съда за това.