Въпреки че премиерът Бойко Борисов пак се намеси като "най-горна инстанция" по казуса със строителството на "Златен век" и "нареди" спирането му, институциите отново решиха да си прехвърлят топката. Причината е, че строителният контрол явно не е убеден, че небостъргачът се гради без презаверено разрешително и иска становище за това от Столична община.

Каква е правната сила на едно такова "становище" е под въпрос. Заради продължаващата сага, протестиращите срещу "Златен век" жители на квартал "Лозенец" обявиха днес подновяване на протестите си.

Миналата седмица на среща в кабинета на Борисов, в която участваха регионалният министър Петя Аврамова, заместникът й Валентин Йовев (който е издал също съмнително от правна гледна точка становище, че строежът на "Артекс" може да продължи до 2020 г), директорът на ДНСК Иван Несторов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, главният архитект на София Здравко Здравков и представители на Инициативен комитет "Лозенец", бе постигнато съгласие, че строителното разрешително за "Златен век" е изтекло през ноември 2017 г., като не е било подновено в законноустановеният срок от една година, т.е. до ноември 2018-а.

Дълго преди това Несторов поддържаше тезата, че разрешителното е удължено, но проверките на ДНСК са открили други нарушения. За Здравков обаче разрешително няма.

След въпросната среща Петя Аврамова лично обяви, че в понеделник, т.е. вчера, ДНСК ще връчи заповед на "Артекс" за спиране на строителството, като "ще е мотивирана с нарушения по време на строителството и с липса на презаверено разрешение за строеж". От компанията, разбира се, обявиха, че ще обжалват.

Понеделник дойде и ДНСК връчи въпросната заповед. Но от нея става ясно, че в основанията за връчване на заповедта в действителност са записани горепосочените нарушения. А въпросът с разрешителното се отнася към Столична община - за становище. Без да е поставен срок. От кабинета на Здравков тепърва ще се запознават имат ли задължение по закон да дават подобни становища.

"Становище" обаче даде омбудсманът Мая Манолова, която застава на страната на протестиращите. Пред Нова тв тя заяви, че е "притеснена в промяната на позициите на всички институции преди и след намесата на премиера"

"Строежът е спрян поради установени нарушения в строителните книжа и ще бъде подновен", заяви тя.

Междувременно от "Артекс" обявиха, че са отстранили всички констатирани от ДНСК нарушения, а от строителния контрол контрираха, че ако това е станало - то не е по надлежния ред. 

След срещата при борисов от ИК "Лозенец" заявиха, че преустановяват протестните си действия и писането на жалби. Днес обаче обявиха, че ги подновяват.

"За нас най-доброто решение в момента е да се издаде втори констативен акт от ДНСК с основен мотив строителство без валидно разрешение за строеж и така да се възстанови законността. Тъй като не виждаме решителните действия, които законът налага, а обществото очаква, ние подновяваме действията си за борба срещу липсата на адекватна реакция от страна на ДНСК, ще внесем последващи сигнали до институциите и оставаме в готовност за протестни действия", посочват от гражданската инициатива.

Оттам изразяват и "учудване" от заповедта на ДНСК от 15-и:

"С учудване разбрахме, че общото становище на всички компетентни по казуса институции липсва в заповедта на ДНСК, която не констатира изтеклото строително разрешение на "Златен век". Вместо това се ляга на констатираните три седмици по-рано "нарушения" (най-значимото е изменения в конструкцията, които не са отразени в проекта) и за пореден път се прехвърля топката между институциите като този път се иска становище от главния архитект на София Здравко Здравков за това дали е изтекло разрешението".

Казусът "Златен век" стана отново актуален след като стана ясно, че строителната компания "Артекс" е продавала на занижени цени свои жилища на властимащи, начело със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Както е известно, в края на 2016 г. депутати от ГЕРБ предложиха изменения в Закона за устройство на територията, приети в началото на следващата година, с които бе увеличен от 5 на 10 години срокът за валидност на разрешителните за строеж на определени категории сгради, при положение че има реално започнати дейности по изграждане. Поправката няма ретроактивно действие. 

"Артекс" е започнала изграждането на небостъргача през 2010 г. Има презаверено разрешително през 2012 г. за нов петгодишен срок.

Според компанията в измененията на ЗУТ от 2017-а "не се съдържа изрична регламентация относно заварени случаи на вече издадени разрешения за строеж, които са валидни към датата на влизане в сила на законовите промени."

В този смисъл не стана ясно и защо в документацията за строежа на "Златен век" се взема предвид позицията на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Йовев, който тълкува именно тази поправка, че за сградата трябва да важат новите правила и съответно разрешителното за строеж да е 10 години, а не позицията на регионалния министър Аврамова, която казва, че писмото на нейния подчинен няма правна стойност.

В "тълкуването" на закона от Йовев се посочва, че срокът за "Златен век", който е трябвало да бъде завършен през 2017-а, се удължава до 2020 г.