Около 17,4 милиона зрители в Съединените щати са гледали първия епизод от последния сезон на „Игра на тронове“, озаглавен „Зимен хребет“.

HBO отбеляза, че това е рекорден брой зрители за епизод от фентъзи сагата и го прави най-гледаната развлекателна програма по сценарий за тази година (предишният рекорд бе на „Теория за големия взрив“, гледан от 14,1 млн. души, бел. ред.).

Рекордно много пъти епизодът е бил гледан в онлайн платформата на НВО. У нас на 15 април, както и на други места по света, въпреки ранния час - 4 сутринта, НВО Go се срина за кратко поради големия интерес. На епизода са посветени повече от пет милиона публикации в Туитър, което го прави най-споменавания в социалните мрежи.

Моментът, ангажирал най-много потребителите на социалната мрежа, е разговорът между Самуел Тарли и Джон Сняг в криптите на Зимен хребет.

Премиерният епизод на осми сезон е привлякъл 8,1% повече зрители от дебютния епизод на седми сезон - добър знак за НВО, които през май месец ще затвори последната страница на най-мащабния си телевизионен сериал и в момента се подготвя за нова епоха във франчайза с един потвърден и няколко планирани проекта по истории на Дж. Р. Р. Мартин.

Почитателите на сагата трябваше да чакат близо две години, за да гледат продължението на любимия си сериал, след като шоурънърите Дейвид Бениоф и Дан Уайс поискаха още време, за да напишат последните шест епизода.

AT&T Inc, която наскоро купи компанията Time Warner Inc, обяви, че ще увеличи бюджета на НВО с 50%. Миналият сезон на „Игра на тронове“ имаше около 32,8 млн. зрители, шестият е бил гледан от 25,7 млн. души.

И докато цифрите на Запад говорят за култ към попкултурно събитие, каквото от години не е имало, в Китай орязаха 6 минути от епизода „Зимен хребет“, съдържащи секссцени, груб език и насилие преди тамошната премиера.

Самият НВО като телевизионен канал не е достъпен за широката маса китайски зрители, като единственият легален вариант за почитателите му остава цензурираната версия на медийния гигант Tencent.

"Площад Славейков"