СТРАСБУРГ

„Наглостта на либералите няма граници. Щом определени партии имат успех на изборите, според тях това е резултат на външна намеса“, заяви от трибуната на Европарламента в Страсбург българският депутат Ангел Джамбазки („Обединени патриоти“, Европейски консерватори и реформисти).

Той участва в дебата, посветен на прозрачността на предстоящите европейски избори, със специално фокусиране върху международните заплахи за киберсигурността. Това стана на последната сесия на настоящия Европарламент.

Джамбазки очевидно нямаше предвид конкретно Алианса на либералитеи демократите в Европа (АЛДЕ). Нападките му бяха към по-широк спектър от партии.

„Вече две години слушаме как руска намеса в САЩ помогнала на Доналд Тръмп. Разследването на Робърт Мълър не откри нищо. Не можем да обвиняваме всеки, чиито позиции не харесваме, че е избран от външни сили. Това пречи на хората да направят своя информиран избор“, смята „патриотът“.

Кибератаките са дело както на държавни, така и на недържавни участници, каза в залата Емил Радев (ГЕРБ ЕНП).  Така се е случило на изборите в САЩ, Франция и други държави. И целта е да се подкопае доверието в демократичния процес.

„С един клик - и демокрацията може да бъде поставена на колене“, обобщи Радев.

Чешкият депутат Павел Теличка (АБДЕ) изказа мнение, че в ЕС има троянски коне на страни като Русия. Но не спомена конкретни имена на държави.

„Изправени сме пред война срещу нас. Тя не се води с оръжия, но с нещо не по-малко опасно от тях. Ако нямаме последователен подход, ще бъдем жертва“, убеден е чехът.

Едно си Льо Пен знае...

Изказа се и ветеранът евродепутат Жан-Мари льо Пен. Той е незавсим депутат, макар да е от крайната десница в страната си. Самото включване на Льо Пен в листата на ораторите предизвика любопитството. Още повече, когато става дума за киберсигурност. Французинът обаче говори по съвсем друга тема - за миграцията.

„Инвазията на нашата територия е сериозна опасност за нашите независимост, свобода и дори живот. Трябва да се справим с всички възможни оръжия, за да победим“, каза Льо Пен.

След което нападна ЕС, че днес се бил превърнал в усмирителна риза. И допълни, че колкото и да тръбят федералистите, днес няма обединена Европа.

„Миграцията застрашава да потопи европейския континент и Северното полукълбо, където има демокрафски дефицит Световната бедност изкарва Европа като Елдорадо за мигрантите. На фона на тези притеснения Европа се оказва безпомощна. Идните поколения ще ви прокълнат за това, че оставате слепи, безмълвни и глухи“, завърши крайният националист.