В специално обръщение към сънародниците си френският президент Еманюел Макрон обеща, че парижката катедрала Нотр Дам ще бъде възстановена до пет години, предадоха световните агенции.

"Ние ще възстановим катедралата и ще я направи още по-хубава и аз искам това да приключи до пет години, каза Макрон в краткото телевизионно обръщение. - Ние можем да го направим. На нас се пада задачата да превърнем това бедствие във възможност да се обединим и заработим заедно, след като сме премислили задълбочено онова, което сме били и онова, което трябва да бъдем. И да станем по-добри, отколкото сме. На нас се пада да намерим отново нишката на нашия национален проект."

"Споделям мъката ви, но също така споделям и надеждата ви", каза Макрон на сънародниците си.

След пет години Париж ще е домакин на летните олимпийски игри, припомня Франс прес. Катедралата Нотр Дам бе опустошена от голям пожар вчера вечерта. 

Следователи са разпитали около 30 души след пожара в парижката катедрала Нотр Дам, предаде Асошиейтед прес.

Повечето от тях са служители, работили по обновяването на сградата. Според съдебен представител алармата за пожар се е задействала два пъти в катедралата вчера вечерта.

Първият път няколко служители на храма, в това число и постоянният отговорник за противопожарната безопасност са направили оглед на зоната под покрива и не са открили нищо.

Вторият път, когато алармата е отекнала, вече е било прекалено късно, защото пожарът е бил вече много силен, разказа представителят, пожелал за запази анонимност. По случая работят 40-50 следователи. Те все още не са получили право да влязат в катедралата от съображения за тяхната безопасност.

Днес в знак на солидарност с френския народ камбаните на църквите в цяла Англия отекнаха привечер местно време, в часа, в който се разрази вчера пожарът в Нотр Дам. Сред тях бяха и камбаните на Уестминстърското абатство. 

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо пък каза, че заостреният връх на кула номер едно на Световния търговски център в града ще бъде осветена в цветовете на френското знаме в знак на съпричастност с Франция.