"Аякс" отново е сред най-силните в Европа. Грандът от Амстердам елиминира "Ювентус" след 2:1 като гост в Торино (общо 3:2 от двете срещи). В предишния кръг холандският колос се разправи с "Реал" (Мадрид) - отново с голям мач на чужд терен (1:2 и 4:1).

На полуфинала "Аякс" чака "Тотнъм" или "Манчестър Сити".

Кристиано Роналдо за кой ли път реализира с глава - в 28-ата минута. Само шест по-късно обаче Дони ван де Беек изравни. И двете попадения бяха зачетени след разглеждане на ВАР. Първото полувреме не предложи много голови ситуации и като цяло предпазливи действия.

През второто полувреме "Аякс" сътвори  показно по модерен футбол. Матайс де Лихт опъна мрежата зад Войчех Шчесни в 67-ата. Полякът блесна със страхотни спасявания преди това. Пропуски направиха Хаким Зиеш, Ван де Беек, Давид Нерес, а попадение на Зиеш при 2:1 не беше зачетено заради засада.

На отсрещната врата торинци създадоха само една-две добри ситуации, останалото бе суматоха.

Победата на Де Лихт и компания можеше да бъде и по-убедителна. "Ювентус" разочарова - още един голям фаворит е аут от турнира. "Аякс" за първи път побеждава "Старата госпожа" в Шампионската лига. И е на полуфинал в турнира за първи път от 1997 г., когато беше елиминиран от Юве. За последно спечели купата през 1995 г.

Този път Роналдо е съкрушен.

В другия полуфинал "Барселона" очаквано срази "Манчестър Юнайтед" - 3:0 и отново е на полуфинал с общ резултат 4:0. Каталунците ще срещнат там най-вероятно големият съперник на "червените дяволи" в Англия - "Ливърпул".

На "Камп Ноу" "Юнайтед" започна добре. Маркъс Рашфорд удари греда в началото. Тимът на Оле Солскяр получи два бързи гола в средата на първото полувреме и гардът му падна. Лео Меси бе точен в 16-ата минута с чудесен удар. А голът му в 20-ата тежи на съвестта на вратаря Давид де Хеа - испанецът пусна топката под плонжа си.

3:0 направи бившият играч на "Ливърпул" Филипе Коутиньо в 61-ата - и той с майсторски шут от средно разстояние. Английският отбор можеше да си тръгне с разгромен резултат. Меси се размина с хеттрик.

Мачовете "Манчестър Сити" - "Тотнъм" (0:1 в първия двубой) и "Порто" - "Ливърпул" (0:2) са в сряда.