Реставраторите, изследващи парижката катедрала Нотр Дам след пожара, успяха да намерят металната фигура на петел, която украсяваше изгорялата кула-стрела и се смяташе за унищожена от огъня, съобщи АФП.

В петела се съхраняват мощи на Свети Дени и на Света Женвиев - покровители на Париж, както и парченце от Трънения венец. Идеята е реликвите на върха на кулата-стрела да пазят града от беди. Тъй като металната фигура е подсилена, още не е проверено дали реликвите са невредими.

Галският петел е един от символите на Франция. 
Кулата-стрела е била унищожена и през Френската революция. Тя е възстановена по време на мащабната реставрация на катедралата във втората половина на XIX век. 
Много от светините в "Парижката Света Богородица" бяха спасени. Тръненият венец, туниката на Свети Луи, парче от кръста на Христос и пирон, с който е бил закован за него, реликварии и картини бяха изнесени с човешка верига от пожарникари, полицаи и служители на кметството.
Ценностите от съкровищницата в катедралата също са спасени. 

Монументалната "Пиета" на скулптура Никола Кусту, стояща зад олтара, също оцеля. 
Трите големи кръгли витража от XIII век са спасени. Двата по-големи - северният и южният, са с диаметър 13 м.
Големият орган оцеля, но състоянието му ще стане ясно, когато изсъхне. 
Триметровите статуи на апостолите и евангелистите от покрива на катедралата - 16 на брой, миналата седмица бяха преместени за реставрация. Тоест не са били на местата си при пожара. 

Папа Франциск изрази днес "благодарността на цялата Католическа църква" към огнеборците и всички, "положили усилия дори с риск за живота си", за да спасят от пламъците катедралата Нотр Дам в Париж, предаде Франс прес.

"Нека Дева Мария ги благослови и подкрепи възстановителните работи. Нека това стане общо дело за възхвала и прослава на Бога", заяви папата по време на традиционната си седмична генерална аудиенция на площад "Св. Петър" в Рим.

И добави:

"Скъпи братя и сестри, изпитах силна болка и се чувствам толкова близък до всички вас".

Вчера следобед аржентинският понтифик разговаря по телефона с френския президент Еманюел Макрон след пожара, опустошил Нотр Дам предната вечер.
В телеграма, изпратена във вторник до парижкия архиепископ монсеньор Мишел Опти, папата отправи пожелание "за общо сплотяване", за да бъде възстановено това "архитектурно бижу, (носител) на колективната памет", спадащо според него към "архитектурното и духовното достояние на Париж, на Франция и на човечеството".

Обикновени вярващи и магнати вече са дарили близо 1 милиард долара за възстановяването на катедралата Нотр Дам в Париж след пожара, предаде Асошиейтед прес.

Специалният пратеник на френския президент Еманюел Макрон по въпросите на културното наследство Стефан Берн заяви пред радио "Франс инфо", че до момента са събрани 880 милиона евро (995 милиона долара). Сред дарителите са компанията "Епъл" и магнати, притежаващи "Л'Ореал", "Шанел" и "Диор", както и хора от целия свят.

Строителни екипи са докарали тази сутрин голям кран и организираха доставки на дървени греди до катедралата.

Френският президент засили натиска за по-бързо възстановяване на храма, като постави петгодишен срок за възстановяване на емблематичната сграда от XII век, отбелязва АП. За днес той е свикал специално заседание на правителството, посветено на катастрофата.
Властите смятат, че пожарът се дължи на случайност, припомня БТА.