Най-големият публичен холдинг в България - "Еврохолд България" АД, получи днес ексклузивност за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България.

Това съобщиха официално от компанията.

"Еврохолд" участва самостоятелно в процедурата. Ще финансира сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки, посочват от застрахователното дружество.   

Намерението за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България било част от дългосрочната стратегия на" Еврохолд" за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж.  

"В съответствие със своята корпоративна политика, дружеството няма да коментира слухове или спекулации на пазара, особено, когато това засяга трети страни. "Еврохолд" е публична компания, чийто акции се търгуват на Българската и Варшавската фондова борса и като такава, тя спазва стриктно законовите разпоредби и правилата за разкриване и разпространение на корпоративна информация. В случай на чувствителна информация, свързана със сделката за активите на ЧЕЗ Груп в България, която засяга акционерите и останалите заинтересовани от холдинга лица, компанията ще информира последните своевременно.", държат да отбележат оттам.

В началото на месеца новината за участие на "Еврохолд" в сделката, но заедно с "Инерком" на Гинка Върбакова,  бе обявена от чешкия сайт "Лидове новини". После стана ясно, че холдингът ще участва самостоятелно в процедурата и не е партньор с някой от останалите кандидати.

Сагата с това кой би бил купувачът на "ЧЕЗ Груп" се точи повече от година, след като първоначално чешката държавна компания ЧЕЗ подписа предварителен договор с фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова. След политически скандал, опит на правителството да влезе в сделката и съмнения около компанията на Върбакова, в крайна сметка Комисията за защита на конкуренцията не разреши на "Инерком" да купи ЧЕЗ. Фирмата обжалва пред съда, а делото предстои. КЗК отказа повторно да разглежда казуса, след като Върбакова излезе от част от фирмите си, свързани с производство на енергия, което бе един от аргументите за първия отказ на антимонополната комисия.

Преди няколко дни обаче стана ясно, че сагата - ще купи ли "Инерком" на Гинка Върбакова бизнеса на ЧЕЗ в България, приключи. От чешката компания майка съобщиха официално, че са прекратили предварителния договор с българската компания. Причината: "неудовлетвореност от неизпълнението на ангажиментите, което е резултат от незаконни пречки от страна на българската държава".

Говорителят компанията в Прага Алице Хоракова обясни, че решението за прекратяване на договора с фирмата на Гинка Върбакова е от късния следобед вчера.

Предварителният контракт с "Инерком" бе подписан през февруари 2018 г., но предизвика мащабен политически скандал. Държавата дори говореше за вариант да участва, но впоследствие се отказа.

От "Еврохолд" представят себе си със следното реюзюме:

"Еврохолд България АД е най-големият публичен холдинг в България и водеща независима бизнес група с дейност в Централна и Югоизточна Европа (ЮИЕ). Компанията развива дейност в 11 европейски страни в областта на застраховането, лизинга, продажбите на автомобили, инвестициите и управлението на активи. Акциите й се търгуват на фондовите борси в София и Варшава. Групата обслужва повече от 2.5 млн. клиенти и има над 3000 служители. През 2018 г. консолидираните приходи на Еврохолд достигат 1.3 млрд. лв., оперативната й печалба - 52.3 млн. лв., а активите на компанията - 1.4 млрд. лв. През последните 20 години холдингът е реализирал 16 успешни придобивания на компании от различни сектори в Централна и Източна Европа в сделки с водещи в своите сектори корпорации в Европа. Еврохолд е собственик на Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ), една от най-големите независими застрахователни групи в ЮИЕ. ЕИГ оперира в 11 европейски страни, като притежава дъщерни застрахователни дружества в България, Румъния, Северна Македония, Украйна, Грузия, Беларус и Чехия. ЕИГ развива дейност още в Гърция и Русия, като извършва и нишови операции в Испания и Италия."