„Pod igoto“, класиката на Иван Вазов, издадена на „шльокавица“ в ограничен тираж преди две години от „Жанет 45“, влиза в учебник по литература за 10. клас. Включването на случая с това издание в учебниците е одобрено от МОН и десетокласниците ще разсъждават върху него в предстоящата 2019/2020 учебна година. Учебникът е на „Просвета“, ще се появи по книжарниците тази есен и всеки гимназиален учител по литература ще прецени дали да преподава по него на своите ученици.

Автори на учебника са Любов Шишкова и Албена Хранова. В един от уроците те запознават десетокласниците с инициативата „Под игото“ да се издаде на „маймуница“ навръх 24 май 2017 г., за да се привлече общественото внимание към повсеместното използване на латиницата при комуникацията в социалните мрежи. От „Жанет 45“ се спират именно на „Под игото“ заради голямата му важност за българската идентичност – и с убеждението, че именно този текст ще привлече най-широко внимание към въпроса „Какво губим, като пишем на шльокавица?“.

Поставените в учебника задачи са свързани не толкова със съдържанието на романа – то вече би следвало да е познато на учениците, предвид че са изучавали части от него още в 6. клас. В учебната програма „Под игото“ се среща отново в 10. клас и е сред списъка на задължителните четива. Упражненията поставят акцента върху обществения отзвук след публикуването на пълния текст на Вазовата класика на шльокавица, като насърчава учениците сами да проучат основните позиции в медийни съобщения, форуми, видеа и т.н. След като систематизират основните становища по случая, следва в час да се организира дискусия за уместността на подобно издание и разсъждение как биха реагирали Вазов и героите му, ако можеха да станат свидетели на така преиздадения том.

Площад Славейков