"Плаченето на чужди гробове ми идва в повечко", оплака се кандидатът за евродепутат Ангел Джамбазки във Фейсбук.

Зам.-председателят на ВМРО, който вече е в неформална кампания за завръщане в Европарламента, призова в социалните мрежи българите да подкрепят българска кауза - а именно ремонта на Паметника на Свободата на връх Шипка.

Французите ще се оправят, защото са колониална сила, твърди той, визирайки реакциите в социалните мрежи за пожара в катедралата Нотр Дам в Париж.

"Ние, българите, трябва да гледаме първо нас си. В момента се извършва мащабен и скъп ремонт на един от символите на България. За пръв път, откакто е построен, прочее", обяснява той.

И описва поетично-патриотично паметника така:

"Гранитен страж, израсъл от недрата на могъщия Балкан, дълбоко вкопан, врязан във всяко българско сърце. Паметникът на българския дух, воля, храброст и себеотрицание."

Не бъди чуждопоклоник, зове Джамбазки, и подава за свръзка директорът на музейния комплекс към паметника Чавдар Ангелов. 

Самият Чавдар Ангелов заяви на 3-ти март пред Нова ТВ, че паметникът на Шипка ще бъде реставриран.

"Миналата година успяхме да снабдим монумента с акт за държавна собственост. В момента се изработва техническият му паспорт. През април и май започва работа по изработването на предварителното проучване. Въз основа на това ще се изработи инвестиционния проект за цялостна реставрация на съоръжението”, добави той тогава.

Мястото ще продължи да бъде достъпно въпреки ремонта. Такъв не е правен от близо 40 години. Паметникът започва да се строи през 1922 г., завършен е през 1930 г.