Добрият работодател се познава по умението да организира и мотивира екипа си, да управлява активите и отношенията между служителите и да ги води към вдъхновяващи ги цели, които да подобряват работата им. Днес бизнесът се развива, процъфтява и се радва на добра корпоративна репутация само, ако поставя своите служители на първо място.

Да си добър работодател обаче не е достатъчно, за да бъдеш оценен и като добър инвеститор и социално отговорна компания. Това изисква много повече усилия за комуникация с местните общности и социална ангажираност, отдаденост на успехите и добрия живот на хората. Има една компания, която освен, че е най-големият инвеститор в българската енергетика за последните 30 години, е и име, което се превърна в синоним на приятел на местните общности, спонсор на проекти с обществено значение в регионите, където оперира и добър партньор на общините, в които работи - ЕЙ И ЕС България.

Дъщерната компания на глобалния технологичен лидер AES от идването си в България преди 17 г. е ангажирана с това да гради взаимно уважение, доверие и лоялност, както у служителите си, така и сред хората от местните общности. Връзката със служителите и общностите и грижата за подобряване на тяхното благосъстояние е основна отговорност на мениджмънта на ЕЙ И ЕС България. Компанията е трайно ангажирана с каузи, които подпомагат развитието на общностите в Гълъбово и Каварна, където оперира двете си централи – ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и ветроенергийния парк „Св. Никола“, а стойността на проектите от програмата за корпоративна социална отговорност до днес надхвърлят 14 млн. лева.

За района на Гълъбово компанията отделя годишно над 700 хил. лева за проекти в полза на обществото. Сред кампаниите, които вече са традиция в Гълъбово, са осигуряването на учебни пособия за първокласниците в общината. Инициативата, която вече се провежда за 10-та поредна година, е част от ангажимента на „ЕЙ И ЕС България“ към децата, защото образованието е основна тема в програмата с цел поощряване развитието на младите хора в региона и насърчаване на тяхната увереност и самочувствие на пълноценни граждани. Друг значим проект на компанията, насочен към образованието, е издръжката на училището в село Обручище. Благодарение на това десетки деца не пътуват всекидневно, а учат близо до дома си, в приветлива обстановка. С участието на „ЕЙ И ЕС България“ бе възстановен Младежкият център в Гълъбово, където вече се провеждат републикански състезания по художествена гимнастика. Центърът осигурява и възможност за образователни, културни и спортни активности за стотици гълъбовски деца. В края на 2018 г. пък бе направена първа копка на нов градски стадион. Инвестицията в проекта е в размер на 2 млн. лева и е осигурена от „ЕЙ И ЕС България“. В навечерието на коледните празници пък децата от социално слаби семейства получават топли дрехи и обувки, благодарение на инициативата „Дърво на ангели“, финансирана от служители на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“.

Освен проекти за подрастващите, „ЕЙ И ЕС България“ подкрепя и инициативи със социална значимост за цялата местна общност. През 2011 г. ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово" възстанови платната за движение и тротоарите на бул. „Република“ в Гълъбово. Проектът обхвана отсечката от обиколния път до пътя за с. Разделна и е с обща дължина 4 км. Беше изградено кръгово кръстовище, извърши се ремонт на жп прелеза, като се положи еластична настилка, възстановена беше и част от останалата улична мрежа. Бул. „Република” е основната пътна артерия в Гълъбово, която преминава през целия град. Използва се от населението на града и от работещите в ТЕЦ-овете и мините в Маришкия басейн. Стойността на проекта бе 4 милиона лева.

Компанията отдели средства за закупуване на две линейки за гълъбовската болница, както и подпомогна ремонтните дейности в лечебното заведение.

В Каварна, където компанията оперира най-големия вятърен парк в България – ВяЕц „Св. Никола“, освен ангажимент за грижа към природата, „ЕЙ И ЕС България“ допринася и за икономическия растеж и подобряване на средата за живот за местната общност. Годишно компанията отделя над 160 хил. лева за социални дейности в района на Каварна. Вярвайки, че достъпът до здравеопазване е от ключово значение за качествен живот, „ЕЙ И ЕС България“ подпомогна обновяването на болницата в града. На лечебното заведение разчитат повече от 20 хиляди жители от региона и много туристи през лятото. Чрез програмата си за корпоративна социална отговорност „ЕЙ И ЕС България“ осигури ултразвуков скенер, дигитален ехограф и рентгенов апарат за Медицински център 1 в Каварна. Апаратурата подобри значително качеството на диагностиката на населението от общините Каварна, Шабла и Балчик.

С цел подпомагане интелектуалното развитие на децата и осигуряване на достъп до модерни технологии, „ЕЙ И ЕС България“ закупи дигитални дъски за класните стаи в местните училища.

В региона на Каварна компанията реализира и редица инфраструктурни проекти и изгради пътища в полза на местните, подпомогна различни ВиК ремонти, ремонти на социални заведения и училища.

Така, водена от своите ценности и разбирането за обществена значимост, както и благодарение на усилията на своите служители „ЕЙ И ЕС България“ крачка по крачка всеки ден работи не само за по-чисто и по-сигурно енергийно бъдеще на България, но и за по-добър живот на местните жители.