Водачът Радан Кънев и листата на "Демократична България" за евровота получиха подкрепа за предстоящите избори от един от най-дълго управлявалите кметове на СДС - бившият градоначалник на Петрич Вельо Илиев. Той бе начело на града от 1999 до предишните кметски избори през 2015 г., а през годините бе и част от ръководството на синята партия и водач на демократичната общност в региона. 

На предстоящите евроизбори СДС реши в крайна сметка да се влее в листата на ГЕРБ. Самата партия не се регистрира в ЦИК за участие във вота (за първи път от същестуването си - б.р.), но има двама кандидати в списъка на управляващата партия. 

Радан Кънев благодари на Илиев за подкрепата публично.

"Благодаря, Вельо! На теб и всички приятели от Петрич и района. Както казват по този край: “Шанс нема син човек да пусне за ГЕРБ”, обяви водачът на листата на "Демократична България" във фейсбук. 

Радан Кънев в последните два дни е на обиколка в Югозапада - освен в Петрич, той проведе срещи с избиратели на демократичната общност, които не искат да гласуват за ГЕРБ на европейските избори на 26 май, и в Сандански, и в Благоевград. На въпросните срещи присъстват симпатизанти за различни формации в демократичния спектър, не само на членуващите в "Демократична България".

"Демократична България" трябва да влезе в Европейския парламент, защото пътят към промяна в националната политика минава през евроизборите", заяви пред симпатизанти на десницата Кънев в Сандански.

"Дълго време Бойко Борисов гони тройната коалиция и БСП по кражби и едва миналата година успя да ги настигне, а тази година започна да ги задминава. Затова няма как БСП да е алтернатива на управлението на ГЕРБ", добави той през залата, която задаваше въпроси и за актуалните скандали във вътрешната политика, и за ролята на бъдещата европейска прокуратура, и за рискове за манипулация на изборите заради липсата на електронно и орязването на маиинното гласуване.