Пожарникарите още не бяха угасили пламъците, обхванали катедралата „Нотр Дам“ в понеделник, 15 април, когато в Туитър и Ютюб пламна друг, дори по-буен пожар от конспиративни теории, предлагани както от анонимни потребители, така и от доказани бели националисти, които разпространяват ислямофобски теории за бедствието, пише Ен Би Си Нюз.

Френските власти, разследващи огненото бедствие, изключиха версията за умишлено подпалване и тероризъм, заявявайки, че пожарът, довел до срутване на покрива на катедралата, най-вероятно е бил свързан с текущите ремонти в нея.

Снимки и видеоклипове с пламналата сграда се разпространиха бързо в социалните медии и мнозина веднага се възползваха, за да прокарат ислямофобски теории, които през последните години процъфтяват в средите на крайно десните политици и последователите им по света. Тези сантименти бяха подети и от по-умерени консервативни коментатори, които повдигат въпроса дали огънят не е запален нарочно.

За да прокарват конспиративните си теории в Ютюб и Tуитър някои анонимни потребители използваха софтуер за редактиране – въпреки многократните разобличения и доклади, акаунтите им често остават активни на платформите. В клип в Ютюб, гледан 40 хиляди пъти, върху видео с горящата катедрала е наложен звук на човек, който крещи „Алаху Акбар“ („Бог е велик“ на арабски). Звукът е взет от друго видео – първото, което излиза като резултат, когато някой потърси „Allahu Akbar Scream“ в Гугъл. Видеоклипът не е премахнат от Ютюб.

Акаунтът на потребителя, качил фалшифицираното видео, който има за аватар меме, използвано от бели националисти, остава активен.

Според Софи Бьорк-Джеймс, асистент по антропология в университета Вандербилт, която изследва белия национализъм, подправените видеоклипове са част от стратегията за набиране на последователи, но те „също се вписват в тяхната идеология, според която междурасовата война вече е започнала”.

Те са ангажирани с привличането на повече бели хора към белия национализъм, а разпалването на ислямофобията е полезно за тази цел“, казва тя.

Бьорк-Джеймс заяви, че социалните медии трябва да ограничават използването на платформи си като рупори за набиране на последователи чрез манипулации. Тя цитира в понеделник изтъкнатия американски неонацист и супремасист (привърженик на идеята за бялото превъзходство) Ричард Спенсър, че огънят може да „подтикне белите хора към действия – да завземат властта в своите страни, в Европа, в света“.

Отделните държави могат да приемат закони, ограничаващи речта на омразата, но предвид глобалната природа на белия национализъм днес, и как той вдъхновява насилие, голяма отговорност носят и собствениците на социални мрежи – казва тя. – Още повече, че много често те разпространяват лъжи, а не просто расизъм, като показват мюсюлмани, празнуващи пожара в катедралата.

Известни агитатори на белия национализъм в Ютюб, включително Стефан Молино и Фейт Голди в Туитър, предлагат конспиративни теории за мюсюлмани, свързани с пожара, които вече натрупаха десетки хиляди споделяния. Голди бе блокирана от Фейсбук този месец при прочистването от акаунти на бели националисти. Молино, който живее в Канада, настоява обществеността да не се доверява на официалните власти относно причината за пожара.

Неговата гледна точка по-късно бе споделена и от умерени консервативни медии. Радиоводещият Глен Бек заяви, че „ако това е дело на ислямисти, не мисля, че ще разберете за него” и сравни огъня с терористичните атаки от 11 септември.

Туитър отказа да трие незабавно някои дезинформации, свързани с пожара, включително фалшив CNN акаунт, който твърди, че пожарът – „според говорител на CNN“ – е терористичен акт. По-късно акаунтът бе изключен.

Напоследък социалните медии се опитват да играят по-активна роля в контрола на съдържанието, което разпространяват, а повечето от тях вече започват да премахват определени акаунти и страници за използване на реч на омразата, предизвикана от бял национализъм и ислямофобия.

Туитър публикува във вторник доклад, в който са описани усилията за премахване на речта на омразата. От компанията заявиха, че тяхната автоматизирана система е съкратила 38% от цялото злоупотребяващо съдържание от платформата, преди то да стане публично. Компанията скоро ще актуализира правилата си „така, че да станат по-кратки и по-ясни“.

"Площад Славейков"