"Тотнъм" е на полуфинал в Шампионската лига за първи път в историята си - откакто турнирът се нарича така.

"Шпорите" елиминираха "Манчестър Сити" в реванш като от приказките. "Сити" спечели с 4:3, но "Тотнъм" отива напред заради 1:0 в първата среща и головете на чужд терен в реванша. Седем гола, два обрата, футбол на изумително високо равнище, намеса на ВАР в решителни моменти... Няма такъв мач?! Има - гледахме го.

Съперник на лондончани на полуфинала ще бъде "Аякс", който снощи изхвърли "Ювентус". "Сити" отпада отново. И няма да спечели мечтаните четири купи в един сезон. През миналата година тимът бе елиминиран от "Ливърпул". Пеп Гуардиола отново остана далеч от трофея, който не може да спечели, откакто напусна "Барселона".

Размяната на голове, атаки и високото темпо в началото бяха просто смайващи. Рахим Стърлинг откри резултата в 4-ата минута и изравни резултата от двете срещи.

"Сити" обаче направи две грешки в защитата си, довели до пълен обрат. Кореецът Сон, който води атаката на "шпорите" в отсъствието на контузения до края на сезона Хари Кейн, първо изравни в 7-ата, а в 10-ата реализира за 2:1. 

Това утежни положението на "гражданите", които трябваше да вкарат три безответни попадения, за да продължи напред. И го сториха. "Тотнъм" не съумя да "приспи" мача, а имаше и малшанс.

Веднага от центъра - след 1:2, Бернардо Силва изравни с помощта на рикошет в крака на Дани Роуз. Не мина много време и Стърлинг върна аванса на манчестърци - 3:2 и втори обрат, при това само за 21 минути! Почти нереално.

До края на полувремето играчите на Пеп Гуардиола продължиха да са по-активни, а Сон едва не заби хеттрик, но при брилянтната му акция топката мина на сантиметри от лявата греда.

След почивката натискът на "Сити" стана още по-осезаем. Заредиха се положения пред Юго Лорис, който трябваше да се намесва в две ситуации. Така в 59-ата логичното се случи - Серхио Агуеро вече даде аванс в общия резултат на "небесносините". Той отправи бомбен шут, но огромна заслуга за попадението има и Кевин де Бройне. Това бе третата му асистенция тази вечер. 4:2.

Голът на Йоренте за 4:3. Има ли игра с ръка?

"Тотнъм" се посъбуди. В 73-тата влезлият като смяна още през първата част Фернандо Йоренте реализира, като засече топката след центриране от ъглов удар. Изглежда, че неволно си помага с ръка. Съдията Джунейт Чакър разгледа ситуацията на видеозапис и потвърди решението си - гол, 4:3. Радост за "Тотнъм".

В добавеното време Кристиян Ериксен направи грешка, довела до атака, при която Стърлинг вкара за 5:3. Голяма част от публиката на "Етихад" избухна, но малко по-късно замлъкна. Отново ВАР, благодарение на който се видя, че Агуеро е бил в засада при паса на Де Бройне. Емоциите минаха в двете крайности за тимовете и феновете им за секунди.

Край - "Сити" отново отпадна от турнира, който мечтае да спечели. "Тотнъм" едва ли е мечтал доскоро, но продължава. Пореден голям фаворит отпада рано - след "Реал" и "Ювентус".

Маурисио Почетино вече има с какво да се гордее.

Любопитно е, че през уикенда двата тима ще спорят още веднъж - във Висшата лига, където също залогът е огромен. Едните защитават титлата си, а другите водят битка за топ 4.

Феновете на "Сити" вяха знамената си само преди и по време на мача. Не и след неговия край.

В другия двубой "Ливърпул" очаквано би "Порто" и като гост - 4:1 (общ резултат 6:1), а сега го чака голямо шоу срещу "Барселона" в сблъсък на гиганти. 

Садио Мане откри в 26-ата минута, а в 65-ата Мохамед Салах удвои. Едер Милитао намали в 69-ата, ала "червените" не проявиха снизходителност. Роберто Фирмино в 77-ата и Върджил ван Дайк в 84-ата оформиха крайния резултат.

Полуфиналите са "Тотнъм" - "Аякс" и "Барселона" - "Ливърпул" - на 30 април и 1 май. Реваншите са седмица по-късно. Финалът е на 1 юни на стадион "Уанда Метрополитано" в Мадрид.