СТРАСБУРГ

„Тази седмица отбелязваме избухването на въстанието във Варшавското гето срещу нацизма. Това явление е един от най-тъжните моменти в историята на моята страна. Ние нападнахме Полша и убихме толкова много евреи там. Трябва да помним това, за да не се повтаря никога повече.“

Това заяви специално за Клуб Z в Страсбург германският евродепутат Елмар Брок (ХДС, ЕНП).

Той и много негови колеги си закичиха вчера на реверите жълт хартиен нарцис. Това цвете символ на въстанието на евреите във Варшавското гето, започнало на 19 април 1943 г. Този бунт е първият в окупираните от нацистка Германия територии.

Само ден по-рано проучване на „Левада център“ в Русия показа, че 51 на сто от руснаците се отнасят с уважение към Сталин. Брок бе помолен от Клуб Z да коментира този факт.

„Мисля, че това е един тъжен развой на събитията. Смятам, че руското правителство правителство и лично президентът Путин трябва да ограничат това влияние и да обяснят какво означава една диктатура. Особено такава, която е избила милиони хора, както направи Сталин“, отговори евродепутатът.

Попитахме го как в Германия е било обяснено какво представлява диктатурата на Хитлер.

„След като Германия бе практически и морално разрушена през 1945 г., много хора у нас се захванаха с изграждането и развитието на демокрацията. Най-важното, което направиха, бе да създадат история на спомените, на паметта. Това започна бавно. Но смятам, че бе изключително важно. Имахме щастието, че толкова много хора от толкова различни партии дадоха на останалите ясен сигнал какво трябва да се прави“, каза Брок.

И изтъкна, че главна заслуга за това е имал канцлерът социалдемократ (1969-1974) Вили Бранд. Именно той е първият германски ръководител, поклонил се пред стените на Варшавското гето. Това се случва през 1970 г.