Най-малко двадесет и осем души загинаха и още толкова са ранени при катастрофа на туристически автобус на португалския остров Мадейра в Атлантическия океан, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирайки португалски медии.
В автобуса, превозващ германски туристи, имало 55 души. Според първите съобщения девет от загиналите са германски граждани. По-късно португалският президент Марселу Ребелу де Соуза, цитиран от Ройтерс, каза в телевизионно изявление, че повечето от жертвите са германци, но вероятно сред пострадалите има и местни жители, ударени от автобуса при катастрофата. Президентът каза, че още през нощта се отправя към Мадейра.
Според очевидци водачът на автобуса не се справил с управлението при спускане по стръмен тесен път, преминаващ през населено място в планинска местност източно от главния град на острова - Фуншал, и се врязал в сграда покрай пътя, съобщи кметът на селцето Филипе Соуза, цитиран от АП. Той добави, че загиналите са 17 жени и 11 мъже. На мястото на катастрофата, която станала около 18:30 ч местно време снощи, пристигнали няколко екипа пожарникари и над 10 линейки. Според германския вестник "Билд" местните власти не изключват броят на жертвите да нарасне. 
Заместник-шефът на областната управа на Мадейра Педро Каладо даде пресконференция и каза, че всички пострадали, сред които и шофьорът на автобуса, са настанени в болница. 
Властите са започнали разследване на причините за катастрофата. От Лисабон спешно са изпратени съдебно-медицински екипи, които да участват в аутопсиите на жертвите. Според местни жители времето, когато се е разиграла трагедията, е било хубаво. На излъчени по телевизията кадри се вижда автобусът, преобърнат на една страна край тесния път, заобиколен от спасители, а наоколо лежат разпръснати тела.
Португалският премиер Антониу Коща написа в Туитър, че е изпратил съболезнования на германската канцлерка Ангела Меркел. Говорителят на Меркел - Щефен Зайберт, писа също в Туитър, че "ние потънахме в дълбока скръб за тези, които загубиха живота си в ужасната катастрофа с автобуса в Мадейра". Той обяви, че е създадена гореща телефонна линия за хората, които са разтревожени за членове на техните семейства. Германското външно министерство съобщи, че неговото посолство в Лисабон е в контакт с местните власти на Мадейра. 
Други членове на същата германска група са пътували с втори автобус, който не е засегнат от катастрофата. 
Португалският остров, наричан "перлата на Атлантика", е популярна туристическа дестинация с мекия си климат и пищно зелените планински пейзажи на фона на океана. 

БТА