Педиатри от единствената специализирана детска болница у нас излизат на протест, съобщава БНТ. Лекарите настояват болницата да получи специален статут, финансирането ѝ да не зависи само от Здравната каса, както и да отпаднат лимитите за прием на пациенти.

Най-сериозен е недостигът на медицински сестри, които масово напускат заради ниските заплати и продължителните дежурства, които дават.

"Как работим? Това е толкова сложно за описание, че не знам откъде да започна. Работим на прага на търпимостта във всяко едно отношение - казва Маргарита Здравкова. - Вижте ме на каква възраст съм - останахме само две от стария персонал сестри - всичко друго вече напуска и е обяснимо."

В момента в болницата работят седем сестри - наполовина от необходимите по график. Повечето от тях обаче са на пенсионна възраст.

Липсите се запълват с непрестанна работа, която е ниско платена и унизителна, заявява Здравкова. Пред телевизията тя говори след 15-часово дежурство.

Вчера е имало среща със здравния министър, става ясно от думите на педиатъра д-р Антон Владимиров.:

Виждате в какви условия работим, виждате в какви условия са поставени да работят сестрите. А те са нашите ръце.

Министърът пое ангажименти до края на май да представи ясно и с цифри методика, по която ще финансира нашата болница допълнително, без да има промяна в статута на болницата. И се поеха ангажименти в началото на месец май да се обсъдят промени, свързани с отпадането на лимитирането в нашата болница и най-вече - кодирането на леглата по диагнози. Но това са само обещания, които предстои да видим тяхната реализация", казва д-р Владимиров.

По думите на педиатъра нещата вече са "наистина много закъснели".

То не е текучество, то е едно непрекъснато оттичане на персонал, което доведе до това, че сестрите са свръхнатоварени, поемат допълнителни дежурства, за да могат да се съставят графици, отбеляза той.

Според Здравкова, макар медицинските сестри да са с висше образование, са "приравнени на този, който държи метла". И тя, и лекарят признават, че са докарани до състояние на тотален burn-out, а сестри работят на по 4 места.

Има клиники, в които листата на чакащите е голяма - по около 80 пациентr, признават от детската болница. Хлапетата чакали по 2 месеца за планова хоспитализация. Парадоксът е, че болницата има лимити, но няма право да връща пациенти и така влиза в преразходи, което постоянно я теглят към дъното.

Протестът е днес пред педиатричната болница