Началникът на кабинета на президента Иво Христов е бил поканен в листата на БСП за европейските избори лично от Корнелия Нинова. А идеята на тази покана е той да прелее от високия рейтинг на президента към БСП. Това заяви в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" Румен Овчаров.

"Рейтинът на президента е значително по-висок от рейтинга на партията и самата Корнелия. Една такава връзка би помогнала на изборите. Политическата идея е в тази посока", каза Овчаров.

Според него да се твърди, че БСП е антиевропейска партия, било несериозно. Въпросът за ценностите на БСП обаче бил по-широк и засягал същността на съвременото ляво.

"Лявото по принцип винаги се е формулирало като иновативно, с нови идеи, но сега вече не предлага нищо. Това е криза на лявото. Трябва да се формулират новите идеи на лявото. Това очевидно не е само джендър идеологията", каза Овчаров.

Той смята, че положителният ефект от излизането на БСП от парламента вече се е изчерпал.

Овчаров коментира факта, че Ахмед Доган придоби ТЕЦ "Варна", като "смущаващ". Той обаче поясни, че пристанището е част от активите на ТЕЦ-а. Овчаров определи сделката като знак за това, че някои неща в България за някой хора  са възможни, а за други са невъзможни.

Според Овчаров обвиненията на Бойко Борисов към опозицията в диктатура са оксиморон.

"Проблемът с "Апартаментгейт" е системен. Оставките го правят по- видим. Това е начинът, по който ГЕРБ работи, причината, поради която ГЕРБ е съзадена - личното облагодетелстване с власт. БСП не е имунизирана. БСП може да бъде обвинявана във всичко, но не е партия, която е създадена заради властта, а заради някаква идея, заради кауза. Заради тази кауза трябва да се вземе властта. Докато при ГЕРБ връзката е директна", каза още Овчаров.

Според него АЕЦ "Белене" няма как да стане без държавна помощ.

"Ядрената енергетика има дълъг инвестиционен период, големите разходи са в инвестицията. За да се намери инвеститор за дълъг период от време, при това голямата част да се дава веднага, без помощ, съдействие от държавата, става много трудно", обясни Овчаров.

България трябвало да бърза с изграждането на "Турски поток", смята още той.