Експерти от НАСА потвърдиха точността на наскоро получените данни, показващи бързото глобално затопляне. Това съобщава EurekAlert!(онлайн медия за научни и технологични новини от водещи изследователски институции и университети).

От 2003 г. до 2017 г. изследователите са измервали температурата на въздушния слой на морската повърхност, земята и ледената покривка, използвайки сателита „Aqua“, разполагащ с атмосферна инфрачервена сонда AIRS. След това данните са били сравнени с резултатите от анализа на аномалиите на повърхностната температура, проведени от Института за космически изследвания „Годард“.

Оказва се, че двата набора от данни съвпадат. Резултатите сочат, че през последните 15 години температурата на земната повърхност се е увеличила в целия свят, а най-топли в историята на инструменталните наблюдения в нарастващ ред са били 2016-а, 2017-а и 2015 години.

Сателитният мониторинг потвърждава данните на наземните станции, които биха могли да дават неточна информация поради преместване, системни грешки в инструментите и методите за измерване, както и поради разрастването на топлинните „острови“. Освен това, новите резултати показват, че при наземните наблюдения обикновено се подценява скоростта на температурните промени в Арктика.

Ако не се предприемат мерки за намаляване на емисиите на парникови газове, до края на века температурата на морската вода в горния слой с дебелина от два хиляди метра ще се увеличи с 0.78 градуса по Целзий, твърдат учените. Поради термичното разширение това ще повиши морското равнище с още 30 сантиметра в допълнение към повдигането на бреговата линия поради топенето на ледниците. Повишението на температурите ще предизвика по-тежки бури, урагани и екстремни валежи.

"Площад Славейков"